Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hitaasti hiipuva ongelma, jota ei pitäisi olla ensinkään

Tänään maanantaina tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Suomessa syntyi kansalaisliike asunnottomuuden poistamiseksi maasta. Vaikka ongelmaa ei tänä aikana ole saatu tyystin häviämään, asunnottomuutta on saatu kuitenkin vähennettyä. Vuonna 2002 Suomessa oli vailla vakituista asuntoa noin 9 600 ihmistä. Viime vuoden lopussa heitä oli alle 4 000.

Maamme hallituksella oli kunnianhimoisena tavoitteena puolittaa asunnottomuus kuluvan vaalikauden aikana. Tässä ei tulla onnistumaan. Määrä on laskenut hallituskauden aikana noin viidenneksen.

Yksituumaisuutta tultaneen testaamaan ensi talvena.

Hallituksella on toki riittänyt vaalikaudella muitakin murheita: koronapandemia ja Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota. Asunnottomuus on erityisesti pääkaupunkiseudun ongelma. Asunnottomista noin puolet elää Helsingissä. Ilmiötä esiintyy kuitenkin kaikkialla, erityisesti suurissa kaupungeissa.

Lahdessa oli viime vuoden lopussa 93 asunnotonta. Edelliseen vuoteen verrattuna määrä laski neljällä henkilöllä. Kaupunkien vertailussa Lahti sijoittuu yhdeksännelle sijalle. Lahdessa asunnottomien palveluista ja kehittämisestä vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Sen mukaan asunnottomuus kehittyi koronapandemian aikaan huonompaan suuntaan eikä ole sen jälkeen juurikaan muuttunut. Erityisesti vaikeimmassa tilanteessa olleiden asema on edelleen heikentynyt, koska pandemia-aika lisäsi päihde- ja mielenterveyden ongelmia. Asumispalvelujen piiriin on myös hakeuduttu vähemmän ja niihin on sitouduttu löyhemmin kuin aiemmin.

Asunnottomuus on asia, johon pitäisi joutua käyttämään yhteiskunnan resursseja ja varoja mahdollisimman vähän. Asunnottomuus on mittari, joka osoittaa, miten hyvin tai huonosti asiat ovat. Onneksi siis asiat ovat menneet valtakunnallisesti parempaan suuntaan. Toivottavasti samaa kehitystä aletaan taas nähdä Lahdessakin.

Asunnottomuuden poistamisessa tärkeintä on päästä kiinni juurisyihin. Päihdeongelmaa voi ennaltaehkäistä. Mielenterveysongelmia voi hoitaa lääkinnällisesti, kun vain henkilöt tavoitetaan ajoissa. Taloudelliset syyt pitäisi pystyä kompensoimaan niin, että kaikille riittää töitä. Pankeilta pitää löytyä joustoa. Ei ole pankkienkaan etu, että talo menee vasaran alle. Tätä yksituumaisuutta tultaneen testaamaan ensi talvena, kun inflaatio laukkaa ja korot nousevat.

Asunnottomuus näyttää lisääntyvän Lahdessa – "Myöskin nuoria ihmisiä on asunnottomina tosi paljon"