Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Lahti etenee kolmen klusterin taktiikalla

Lahden hallitusohjelmatavoitteista selviää, että kaupunki haluaa panostaa kolmeen yritysklusteriin: elintarviketeollisuuteen, kestävään kehitykseen ja urheiluun.

Lahti on perinteinen elintarvikkeita valmistava kaupunki, mutta Fazerin makeistehtaan tulo Pippo–Kujalan alueelle antaa alalle aivan uudenlaisten buustin.

Samalle alueelle on nousemassa uudet tuotantotilat myös Polttimo-yhtiöille, joka aloitti toimintansa Lahdessa jo 1883 nimellä Lahtis Bränneri Aktiebolag. Sen jälkeen kaupunkiin on tullut muun muassa Mallasjuoma – nykyisin Hartwall – Sinuhe, Teerenpeli ja Oululainen – nykyään Fazer.

Ne kaikki pohjaavat toimintansa viljaan ja puhtaaseen veteen. Niitähän Päijät-Hämeessä piisaa. Valtiolta lahtelaiset haluavat muun muassa liikenneinfran parannuksia Pippo–Kujalaan ja lisää alan prosessiteollisuuden koulutuspaikkoja.

Lahti toivoo lisää aloituspaikkoja.

Kestävä kehitys liimautui Lahden brändiin viimeistään viime vuonna, kun Päijät-Hämeen keskus oli Euroopan ympäristöpääkaupunki. Suurin potentiaali nähdään sähköautojen latureita valmistavassa Kempowerissa, jonka pörssitaival alkoi hyvin nousujohteisesti.

Valtiolta Lahti toivoo etenkin lisää sähköiseen liikenteeseen liittyviä aloituspaikkoja LUT-yliopistoon ja LAB-korkeakouluun. Alueen valtteja on kaupungin tarjoaman energian hiilineutraalisuus, joka säästää vastuullisten yritysten kompensaatiomaksuja.

Kolmas palava keihäänkärki on urheilu, josta Lahti on ollut kansainvälisesti tunnettu vähintään sata vuotta. Salpausselän kisatkin täyttävät maaliskuussa pyöreitä.

Lahti yritti muutama vuosi sitten valloittaa talviurheilun valmennuksen ja leirityksen jalansijaa Kiinasta, mutta korona laittoi suunnitelmat jäihin. Nyt Venäjän yli lentäminen on mahdotonta Ukrainan sodan takia. Valtiolta kaupunki toivoo panostusta etenkin urheilukeskuksen parantamiseen. Siitä toivotaan entistä vahvempaa talviurheilun pyhättöä koko maassa.

Kuvioon voisi sopia monitoimihalli, jossa paitsi pelattaisiin jääkiekkoa myös nautittaisiin konserteista ja ehkä myös uitaisiin. Jään jäähdytyksessä syntyvä lämpö voitaisiin ohjata uimaveden lämmitykseen. Lahdella ei olisi pääkaupunkiseutuakin hyödyttävään halliin varaa ilman valtion tukea.

Lahden tavoitteisiin kuuluvat myös valtatie 12:n jouhevoittaminen etenkin Iitissä, entistä tukevampi potti maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukseen sekä nykyistä reilummat EU-tuet, jotka eivät tunnu ottavan Lahden korkeaa työttömyyttä huomioon.

Lobbaamisen aika on nyt, sillä puolueissa kirjoitetaan jo ehdotuksia seuraavan hallitusohjelman teksteiksi.