Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Luonnon nälkä kalvaa monia iäkkäitä – monet vanhukset eivät pääse luontoon

Viime viikolla oli vanhusten viikko. Täällä Lahdessa oli joka päivä jotakin ohjelmaa tai tapahtumaa heille, jotka pystyvät vielä itse liikkumaan tai avustettuna osallistumaan. Uskon, että monet aktiiviset seniorit saivat mukavia kokemuksia ja elämyksiä.

Valtakunnallinen teema vanhusten viikolle oli ”Yhdessä luontoon on joka iän oikeus”.

Me kaikki tiedämme luonnon suuren terapeuttisen merkityksen niin keholle kuin mielelle. Luonto on parasta lääkettä, sanoi minulle eräs vanhus.

Mutta monella ikäihmisellä ei ole mitään mahdollisuutta päästä luontoon. Omassa kerhossani teimme viime kerralla luontoelämyksen sisällä. Laitoin pöydälle kauniita luontokuvia eri vuodenaikoina ja pyysin valitsemaan sen maiseman, jonka osallistujat haluaisivat ikkunansa taakse. Sen jälkeen kukin kertoi, miksi valitsi juuri sen kuvan.

Luonto voi siis ilahduttaa myös kuvien kautta ja herättää monia hyviä muistoja. Olisiko mahdollista palvelutalojen ja senioritalojen valkoisille seinille maalata koivuja, taivasta ja pilviä?

Ikävä luontoon, suorastaan luonnon nälkä kalvaa monia iäkkäitä. Ystäväni on odottanut kolme vuotta, että pääsisi retkelle luontoon ja nimenomaan Lapakiston luonnonkauniille alueelle. Syyskuun lopussa Lahden lähimmäispalvelu järjestikin retken.

Kun kysyin omalta seniorikerholtani, mitä vanhusten viikko heille antoi, moni heistä tiesi, että sellainen on meneillään, mutta heillä ei ollut mitään mahdollisuutta osallistua. Mutta yksi iso toive oli heillä kaikilla, ja lupasin sen tähän kirjoitukseeni laittaa:

He kaipasivat kovasti takaisin Trion kauppakeskukseen Terveyskioskia.

Tämä kaupungin järjestämä palvelu oli todellakin matalan kynnyksen paikka, jonne saattoi piipahtaa pienenkin asian takia. Siellä järjestettiin myös rokotuksia. Ennen kaikkea sieltä sai tietoa, eikä tarvinnut aina mennä lääkäriin.

Toinen asia, joka näitä minun seniorikerholaisiani askarrutti, oli linja-autokyytien epäselvät aikataulut.

Täällä Laaksokadulla on viisi kerrostaloa täynnä iäkkäitä mummuja ja pappoja. Osa kyllä pääsee vielä omin voimin kaupungille, mutta moni toivoo kyytiä niin torille kuin keskustaan. Täällä on ollut ihan talojen nurkalla bussipysäkki. Sillä pääsi mukavasti torille ja keskustan kauppoihin. Miksi se lopetettiin?

Samoin pikkubussi Lempi on ollut tosi kiva palvelu näiden talojen asukkaille, mutta nyt on kuulemma tullut joitakin ongelmia ja sekavuuksia.

Jos vastaus on, ettei ole riittävästi kannatusta, niin pyytäisin vielä bussien johtoa miettimään asiaa vanhusten näkökulmasta.

Minun mielestäni kaupunki voisi tukea näitä reittejä, joita nimenomaan ikäihmiset käyttävät.