Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kaivosvaraus herättää suurta huolta – koskee myös Orimattilaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on 8.6.2022 myöntänyt kaivoslain perusteella varauspäätöksen kaivosyhtiö ElementX Finlandille, jonka tavoitteena on kartoittaa ja kaivaa muun muassa uraania ja litiumia itäisellä Uudellamaalla.

Yli 1 600 neliökilometrin varausalue ulottuu Porvooseen, Loviisaan, Orimattilaan, Mäntsälään, Pukkilaan, Myrskylään, Askolaan, Pornaisiin ja Sipooseen. Vaikka varauspäätös ei Tukesin mukaan tällä hetkellä koske maanomistajia, se koskee lähitulevaisuutta hahmottavana kaikkia varausalueen kuntia ja kaupunkeja asukkaineen ja herättää suurta huolta. Varauspäätöksestä on tehty valituksia Helsingin hallinto-oikeuteen.

ElementX Finlandilla on myös Lohjalla, Salossa ja Etelä-Pohjanmaalla yhteensä yli 1 300 neliökilometriä varauksia.

Kaivosyhtiö Element92 Suomella puolestaan on varausalueita Somerolla, Tammelassa ja Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä yli 260 neliökilometriä. Enontekiön lähes 300 neliökilometrin varausalue on herättänyt syvää huolta saamelaisissa.

Mielenkiintoista on se, että ElementX Finland ja Element92 Suomi ovat kuin identtiset kaksoset. Ne ovat aloittaneet toimintansa vuoden sisällä, niillä on sama postilaatikko-osoite suomalaisessa konsultointiyhtiössä, ja niiden hallituksen muodostavat samat jäsenet. Molempien yhtiöiden osakepääoma on 0,00 euroa ja osakkeiden lukumäärä 100.

Molemmille yhtiöille Tukes on myöntänyt kaikki varauspäätökset vuoden 2022 aikana, yhteensä lähes 3 500 neliökilometriä eli noin prosentin Suomen koko maa-alasta!

Nollan euron yhtiöiksi niiden Suomen valloitus on ollut nopeaa ja tehokasta. Ihmetellä sopii, millaisia tarkoitusperiä tällaiseen koreografiaan sisältyy?

Kumpikaan kaivosyhtiö ei nimestään huolimatta ole ”suomalainen”. Niiden yhteisillä hallituksen jäsenillä on sidoksia kansainvälisiin kaivosyhtiöihin globaaleine verkostoineen, omistuskytkentöineen ja pörssikauppoineen.

Varauspäätöksen saatuaan kaivosyhtiöt voivat hakea Tukesilta malminetsintälupaa, koska nykyinen kaivoslaki mahdollistaa geologiset maaperätutkimukset ja koekairaukset, vaikka tarjolla on tutkittua tietoa ja geologisia kartoituksia.

Tukesin varauspäätökset eivät piittaa, millaisista alueista varaukset on kahmaistu. Ne ovat myös räikeässä ristiriidassa monien kansallisten ja kansainvälisten strategioiden kanssa

Uudenmaan maakuntastrategia tähtää kohti ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Jos kaivostoiminta toteutuisi, se jakaisi Uudenmaan kahtia kaivosyhtiön ehdoilla sinnittelevään kaivos-Uusimaahan ja kestävän kehityksen strategiaa rakentavaan hyvinvointi-Uusimaahan.

Ukrainan sodan aiheuttaman tilanteen seurauksena korostuvat kansallisella tasolla myös Suomen elinkelpoinen maaseutu ja ravinnontuotannon omavaraisuus. Uusimaa on merkittävä lähituottaja lähes kahdelle miljoonalle asukkaalle. Enontekiössä varauspäätös ei ota huomioon oman alkuperäisväestömme saamelaisten poronhoitoalueita ja elinkeinon harjoittamista.

Varauspäätökset ja kaivoshankkeet raskaina ympäristökuormittajina ovat ristiriidassa luontokatoa ja -tuhoa estävien strategioiden kanssa. Enontekiössä varauspäätös sivuuttaa Lapin ainutlaatuisen, haavoittuvan luonnon ja Tammelassa Torronsuon kansallispuiston. Varauspäätökset eivät liioin ota huomioon ilmastonmuutoksen myötä kansalliseksi prioriteetiksi noussutta vesistöjen ja pohjavesivarannon suojelua.

Meille varausalueiden asukkaille ja päättäjille jää vastuu inhimillisen moraalin toteuttamisesta.

Kirjoittajat edustavat Uraaniton-yhdistystä Pukkilasta.