Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Politiikka ja perhe on voitava yhdistää – on tärkeää, että myös nuorten äitien ääni kuuluu

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 9.10. klikkisyötin aluevaltuutettujen kokousosallistumisesta. Jutussa on poissaoloineen nostettu tikun nokkaan muun muassa juuri pitkään sairauteen menehtynyt henkilö ja, ei kovin yllättäen, valtuuston nuoret naiset, joilla on pieniä lapsia ja työura.

Juttu ja sen synnyttämä kauhistelu kommenttipalstoilla saa miettimään tasa-arvon tilaa. Synnytyksen tai lapsen sairauden vuoksi ei äiti saisi olla pois kokouksesta, mutta mieluummin pitäisi jäädä kokonaan kotiin lasta hoitamaan ja ainakaan ei saisi työuraa tai poliittista uraa olla tekemässä. Koskaan ei voi tehdä oikein.

Valtuustokausi on nelivuotinen. Tuossa ajassa ihmisen elämään mahtuu paljon. Syntymiä, sairauksia, kriisejä ja muutoksia työelämässä.

Kunta- ja aluepolitiikkaa tehdään työn ohessa, omalla vapaa-ajalla. Koska elämä ja arki joskus yllättää tai työstä ei aina pääse irtaantumaan, on toimielimissä varajäsenet. Vaikka yleensä sekä vara- että varsinainen jäsen perehtyvät kokousasioihin, palkkion saa vain kokouksessa läsnä ollut, eikä niillä palkkioilla kyllä tuntipalkoille päästä. Politiikkaa ei tehdä rahan vuoksi, eikä poliittinen työ ole pelkästään kokouksia, varsinainen työ tehdään niiden välissä.

Ongelma ei ole se, että nuoria perheellisiä naisia on politiikassa, vaan se, että edelleen hoivavastuu ja perheen metatyö jää naiselle ja nähdään myös julkisessa keskustelussa naisen roolina – siitä riippumatta, millaisia tehtäviä nainen hoitaa.

Ongelma on myös naisten epävarmempi asema työmarkkinoilla. Määräaikaisesta, osa-aikatyöstä tai yksinyrittäjän arjesta ei ole yhtä turvallista olla toistuvasti poissa politiikan vuoksi kuin vakituisesta työstä.

Ja koska naiset saattavat elämänsä aikana tulla raskaaksi ja hoitaa lapsia, heillä on vähemmän turvallinen työelämä. Siksi erityisesti aluevaltuuston kokousten sijoittaminen aamupäiviin saattaa olla naisille merkittävämpi este osallistumiselle kuin muille.

On pakko vielä todeta, että kaikki työ on tärkeää. Poissaoloa ei selitä johtajatitteli yhtään sen enempää kuin vaikkapa lähihoitajan työ.

Jos politiikkaan halutaan muita kuin eläkeläisiä ja politiikkaa työkseen tekeviä miehiä, on lakattava kauhistelemasta perheen ja politiikan yhteensovittamista. Politiikassa tulee löytää keinoja mahdollistaa imettäminen ja pienten lasten hoito kokousten aikana. Synnytystä ei tarvitse kokouksen vuoksi siirtää, ja lomaa saa perheen kanssa viettää valtuutettukin.

On tärkeää, että nuorten äitienkin ääni ja arjen kokemukset kuuluvat politiikassa ja naiset naisen elämäntilanteineen voivat toimia politiikassa. Tehdään politiikasta inhimillisempää, jotta heitä on jatkossakin hoitamassa yhteisiä asioita.

Kirjoittaja on aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja ja sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja (vas.) Lahdesta.