Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Suomessakin näköpiirissä tulosvaroituksia ja hyytyvää kasvua

Suomalaisten yritysten toimintaympäristö ei edelleenkään ole auringonpaisteinen, ei edes pandemiavuosien odottelun jälkeen.

Nyt yritysten tulevaisuudennäkymiä synkentävät maailmantalouden isot ongelmat: kiihtyvä inflaatio, korkojen nousu, kiristyvät kansainväliset kauppasuhteet ja siellä täällä jo selviä merkkejä itsestään antava taantuma ovat jokapäiväistä todellisuutta.

Ongelmien taustalla isona juurisyynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjän vihamielinen käytös laajasti ottaen länsimaita kohtaan. Mutta viime vuosien kriisit kasautuvat nyt muutenkin ongelmiksi. Koronaelvytyksen jyrkentämä inflaatio, rakenteellisten uudistusten jääminen kriisien varjoon, maailmankaupan logistiikan ja tarjonnan häiriöt ja väestön ikääntymisen aiheuttama työvoimapula ovat kukin itsessään vakavia ongelmia yritysten ja kansantalouksien toiminnalle.

Suhteessa ison kuvan synkkyyteen suomalaisilla yrityksillä on kuitenkin mennyt yllättävän hyvin. Syynä on alkuvuoden hyvä vauhti, kun yritykset pääsivät täydellä teholla ja täysillä tilauskirjoilla mukaan koronapandemian jälkeiseen nousuun. Vielä nytkään kolmannen vuosineljänneksen lopussa pörssiyritysten näkymät eivät ole johtaneet tulosvaroitusten aaltoon.

Vuoden lopussa ollaan jo toisenlaisessa tilanteessa, kun yritysten näkemykset vuoden onnistumisesta selkiytyvät. Taantuma todennäköisesti tulee, samoin yritysten vauhdin hidastuminen. Nyt kysymys on lähinnä siitä, kuinka pitkäksi tuleva talouden supistumisen kausi muodostuu.

Politiikalla on vielä mahdollisuuksia.

Lahtelainen Raute kertoi viime viikolla Venäjän-markkinoiden sulkeutumisen aiheuttamien muutosneuvotteluiden lopputuloksesta. Toimihenkilöitä irtisanotaan kymmeniä, toimintaa karsitaan ja tehostetaan.

Vaikka työmarkkinat vielä vetävät, on hyvässä vaiheessa olevan yrityksen päätyminen irtisanomisiin aina huono uutinen. Yritys menettää kykyään toimia ja kasvaa tulevaisuudessa, mikä puolestaan vähentää yrityksen kykyä työllistää ja hyödyttää omaa toimintaympäristöään. Siksi yritysten ongelmat ovat yhteiskunnan ongelmia.

Yksilön mahdollisuudet vaikuttaa talouden suuriin linjoihin ovat pienet. Edes Venäjän nopea vetäytyminen Ukrainasta ei nostaisi Euroopan taloutta nopeasti jaloilleen.

Politiikalla on kuitenkin vielä jotain mahdollisuuksia. Kotimaisen ostovoiman tukeminen ja palkkamalttiin kannustaminen ovat edelleen päteviä keinoja tasoittaa tulevien aikojen kuoppia.