Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vähemmän sauna­päiviä taloyhtiöihin

Vähän ihmeissäni luin lehdestä (ESS 30.9.), paljonko Lahdessa käytetään varoja, kun yritetään tehdä talvella kesäolosuhteita. Satoja tuhansia kuluu nurmikoitten ja kävelykadunpätkän lämmitykseen. On kai sitten enemmistön mielestä hyvää verovarojen kohdentamista, minusta ei.

Toisaalta taas aikaistetaan talvikelejä varastoimalla lunta ja kuskaamalla sitä metsiin tehtävien latujen pohjiksi. Katuja sulatellaan kemiallisesti ja ovat kuraisia pakkasellakin. Säästökohteita löytyy muualtakin, esimerkiksi valaistuksen suunnittelu. Katuvalot ovat asia erikseen, mutta on myös paljon hiljaisia seutuja, missä ei oikeastaan kukaan iltaisin eikä etenkään öisin liiku.

Olin työurani aikana monen sortin tehtaissa töissä, ja aika usein näki turhaan käyviä koneita. Onkohan oikein missään kunnolla työntekijöitä ohjeistettu, missä tilanteessa kone tai koko linja kannattaa sammuttaa? Uudelleenkäynnistyskin kuluttaa sähköä, ja aikaakin voi kulua.

Taloyhtiöitten hallituksissa ihmettelin saunakäytäntöjä. Pyhä paikkahan se monelle suomalaiselle on, ja kai senkin takia aikoinaan yhtiöjärjestyksissä taattu. Saunamaksut kyllä kattoivat varmaan sähkön, mutta tuskin kattavat nykyhinnoilla tai ainakaan tulevilla. Puhtaanapitokin maksaa, ja kokemukseni mukaan saunaa on remontoitava arviolta 10 vuoden välein, toisinaan useamminkin.

Asukkaat ovat nuorentuneet ja samalla saunojat vähentyneet. Löytyykö yhtään isompaa yhtiötä, missä edes puolet asukkaista saunoo talon saunassa? Hallituksille olisi hyvä pohtimisen paikka, monenako päivänä saunaa kannattaa lämmittää, ja jos saunoja on useampia, kannattaako kaikkia pitää ollenkaan käytössä.

Yhtiössä, jonka asunnossa asun, tehtiin esimerkillinen päätös käytännössä tarpeettomista kylmäkellareista. Yhteisellä päätöksellä kylmäkoneet pimeäksi ja tilat varastokäyttöön. Säästökohteita löytyy niin valtion, kuntien, firmojen kuin yksityistenkin kohteista jopa helposti sen verran, että energia riittää, tuli talvi minkälainen hyvänsä.

Kirjoittaja on lahtelainen.