Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahdessa kannattaa tehdä tekolumilatu ja periä siitä maksu

Huippu-urheiluyksikön johtaja, entinen MM-hiihtäjä Matti Heikkinen on huolissaan (IS 5.10.) Suomen nuorten ja aikuisten huonosta fyysisestä kunnosta.

Nuoret miehet juoksevat armeijan Cooperin testissä vähemmän kuin ennen. Kouluissa ja oppilaitoksissa liikunnan osuutta on vähennetty, lapsia ja nuoria kuskataan autolla kouluun ja harrastuksiin, sähköiset pyörät ja potkulaidat lisääntyvät.

Koska liike on lääkettä, Heikkinen ehdottaa lääkäreille liikuntareseptin määräämistä muiden reseptien rinnalle. Se olisi hyvä herätys lasten vanhemmille ja nuorille, miksei aikuisillekin. Liikunnan merkitystä tulisi korostaa ja siihen kannustaa päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla. On todistettu, että metsässä liikkuminen, kävely tai polkujuoksu parantaa myös henkisesti ja vähentää stressiä.

Liikuntaan panostaminen vähentää tulevaisuuden sairauskuluja. Tulevien hyvinvointialueiden ja maakuntien kannattaa yhdessä alueen kuntien kanssa kehittää liikuntapalveluja ja porkkanoita niiden käyttäjille.

Tavoitteen ”liike on lääkettä” saavuttaminen edellyttää myös poliitikoilta ymmärrystä, kannustusta ja toimenpiteitä. Lahdessakin kannattaa tehdä tekolumilatu, periä siitä pieni maksu ja niillä rahoilla rakentaa torille hyvin hyödynnetty luistinrata lapsille. Samoin sataman kuntoportaat tulevat tarpeeseen.

Kirjoittaja on lahtelainen.