Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Paluumuuttajan havaintoja: Lahti on uusi, uljas skandinaavinen kaupunki, jolla on yksi vanha ongelma

Olen kuluneen kesän alussa muuttanut takaisin entiseen opiskelukaupunkiini Lahteen. Ammoinen Lahteni oli kivikylä, jossa asialliset hommat hoituivat, muuhun ei kaupunki satsannut. Oltiin omillaan, ja viihtyminen hoidettiin yksilön toimin terveellisesti tai epäterveellisesti. Lahdessa oli alkoholiongelmia, huumeita ja rikollisuutta.

Nyt neljän kuukauden asumiskokemuksella voin todeta, että Lahtihan on aivan muuttunut! Tämä on eri kaupunki kuin ennen. Voisi melkein luulla, että vanha on nostettu paikaltaan ja tilalle laskettu uusi, uljas skandinaavinen city, elleivät vanhat tutut rakennukset todistaisi muuta – ja eräs muukin ilmiö, rehottava juttu, jolla on vanha juuristo.

Lahti on nykyään viihtyisä kuin mikä! Edistyksellinen – eikä sanahelinästi, vaan ihan oikeasti. Muut Suomen kaupungit saisivat ottaa Lahdesta mallia. Lahtea pitäisi stadilaisten tulla kerrankin tänne päin junalla katsomaan ja korvata jälkijättöinen piintynyt mielikuva uudella.

Uskaltaako ­sittenkään ­pyytää heitä tulemaan?

Mutta. Uskaltaako sittenkään pyytää heitä tulemaan? Kun on kuitenkin yksi ongelma, jota en voi lakaista maton alle. Se ongelma on, että Lahdessa keskellä uutta uljasta ihanuutta rehottaa aivan järkyttävä päihdeterrori. Ja tästä en osaa uutena lahtelaisena muuta kuin kysyä silmät selällään, että miksi?

Miksi annetaan Lahdessa tehdyn kaupunkikulttuurin kehittämisen tässä lorista viemäriin? Miksi sairaat, apua tarvitsevat huumeriippuvaiset käyttävät kaupungin keskustaa omana olohuoneenaan? Eiväthän sairaat kadulla oleskelemalla parane, heitä pitää auttaa. Kuvitelkaa muutkin sairaat tippapulloineen ja kipseineen pyjamoissa Aleksanterinkadulle rullaamaan. Räikeä näky.

Ja vaikken usko porttiteorioihin, silmääni on uuslahtelaisena pistänyt se, että lahtelainen nuoriso, opiskelijat ja koululaiset käyttävät pääkaupunkilaisia näkyvämmin kaljaa ja tupakkaa. Näen itse päivittäin miten opiskelijat pitävät röökirinkiä Lahden vanhan kansakoulun kulmalla – leikkipuistokin ihan vieressä.

Paholainen on yksityiskohdissa. Tupakat palavat, kaljat napsahtelevat, keskustan Lidlin tarjoukset jäävät väliin, kun huumeheput örisevät ovella. Istahtaisin Aleksanterinkadun penkille ja katselisin syysvilinää, aurinkoa ja Ukrainan puolesta mieltä osoittavaa tataarimiestä – mutta penkillä on muovikassi täynnä jotain hämyjä riepuja ja kalvakka nainen, joka ehkä omistaa hämykassin, ehkä ei. Enpä arvaa kysyä.

Mutta teiltä Lahden kaupungin päättäjät kysyn, miksi olette jättäneet hyvän homman kesken?