Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Turpeesta sittenkin apu lantaongelmaan?

Harmi, että Orimattilan ja muunkin Suomen hevosenlantaongelmaan ei ole löytynyt ratkaisuja, joihin oltaisiin tyytyväisiä (ESS 3.10.). Kannoin oman oljenkorteni asiaan jo 1985–1986, kun Orimattilan kunta pyysi kunnan kehittämishankkeen ohella Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskukselta tutkimusta, jolla saataisiin Hevoskylän kutterinlastukuivikkeisen lannan käyttöä sujuvammaksi.

Teimme suunnitelman lannan kompostoinnista luomuunkin sopivan typpilisän kera ja ehdotimme toisaalta siirtymistä kuiviketurpeen käyttöön. Koneistustakin selvitettiin. Kunnan toivomaa hevosenlantayrittäjää, Biolanin tapaan, ei kuitenkaan löytynyt, eikä kielletty poltto ollut vaihtoehto.

Heti seuraavina vuosina toteutimme Päijät-Hämeen seutukaavaliiton ja alueen kuntien kanssa jätteen syntypistelajittelukokeilun, jota seurasi Päijät-Hämeen jätehuollon perustaminen ja energiajätteen ja biojätteen keruun aloittaminen ensimmäisten joukossa maassamme.

Hevoskylän jätehuoltoa emme lannan osalta saaneet yhtä hyvälle kehitysuralle. Vuosikymmeniä myöhemmin Lappeenrannan teknillisen yliopiston kautta tehtiin lannan poltosta tutkimus, kun poltto tuli sallituksi, mutta sekään ei sitten näytä toimivan.

Nousee esiin kysymys, eikö se turvekuivike kuitenkin sopisi ratkaisuksi ”tummasta pölystä” huolimatta? Onko haitta muka suurempi kuin suuret kuljetus- ja varastointikustannukset kutterinlastulannalle? Kuulemani mukaan turvekuivikkeen käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä ja ilma talleilla on ollut puhdasta. Ehkä pölyisimmässä vaiheessa voidaan käyttää hengityssuojaimia.

Turvehevosenlanta olisi Orimattilan seudun savikoille mitä parhainta maanparannusainetta. Luomuviljelyssä se riittäisi lannoitteeksikin. Näin saataisiin Etelä-Suomen peltojen humuskatoa pysäytettyä ja maatalouden kestävää kehitystä tuettua. Vielä ehtisi kuiviketurvevarastoja hankkia, kun Suomi tarvitsee samalla energiaturvettakin huoltovarmuuden takia.

Kirjoittaja on biologi.