Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahti on teslankantaman päässä pääkaupungista – väkeä pitää saada lisää

Etelä-Suomen Sanomat (2.10.) avasi pääkirjoituksessaan ansiokkaasti Päijät-Hämeen väestöskenaarioita. Konsulttitoimisto MDI:n ennusteet povasivat väestökatoa Päijät-Hämeeseen.

Ennusteet ovat pääasiassa tieteellistä faktaa kuorrutettuna toimintamalleilla, joita on mahdollista muuttaa. Tulevaisuudentutkimuksen laitokset osaavat yhdistää väestöpyramidit ja päätöksenteon trendit ennusteiksi.

Tutkimusmaailma on havainnut päätöksenteossa systematiikkaa, joka ei toimi nykytilanteessa: ennusteet poikkeavat siitä, mitä vaikkapa MAL-sopimuksessa (valtakunnallinen maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisohjelma) on asetettu tavoitteiksi.

Kuten pääkirjoitus korosti, ennusteet ovat aina vain ennusteita. Ne ovat luotettavia vain, jos ”nykymeno jatkuu”. Jos ennusteiden perusteella tehdään vain sopeutuspäätöksiä menokehykseen ja esimerkiksi lakkautetaan kouluja, ”kun oppilasennusteet niin sanovat”, ennusteet toteutuvat.

Toimintamalleja voidaan, ja niitä pitää muuttaa, jos asetetut tavoitteet ja sopimukset ovat tärkeitä. Esimerkiksi keskeisen MAL-sopimuksen toteuttaminen edellyttää ajattelun muutoksia.

Lahden ja Päijät-Hämeen sijainti on asumisen ja työnteon megatrendien kannalta oivallinen. Alue on teslankantaman päässä pääkaupunkiseudusta. Trendikäs etätyöajattelu muuttaa työmatkan perheille aikasyöpöstä elämän laatua luovaksi käytännöksi. Kukapa kallispalkkainen toimihenkilö ei asuisi etätyömahdollisuuden turvin perheineen järven rannalla, parin golfkentän kainalossa luottaen lasten lähikoulun turvalliseen koulumatkaan. Kuten lähinaapurinikin.

Elämän laatu yhdistettynä työmahdollisuuksiin on avain, jolla väestöennusteet selätetään. Kymmenkerroksiset huoneistokasarmit kaupunkikeskustassa eivät rakenna elämän laatua, ne vain korvaavat pääkaupunkiseudun vastaavia kasarmeja.

Väestöennuste selätetään luomalla elämänlaadukas vaihtoehto urbaanille asumiselle. Elämäänhän ihmiset muuttavat Päijät-Hämeeseen, eivät asumaan.