Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kyse ei ollut kuljetusliikkeiden suosimisesta – ulkopuolinen selvitys jätekuljetuksista olisi lopettanut "jossittelun"

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa 3.10. todetaan, kuinka viivytystaistelu jätekuljetuksissa olisi syytä lopettaa. Pidän hyvin erikoisena, että pääkirjoituksessa otetaan asiaan kantaa näin tiukasti ja yksipuolisesti yrittäen jopa ohjeistaa päättäjiä ja syyttäen näitä kuljetusliikkeiden suosimisesta.

Lahden seudun jätelautakunta käsitteli kokouksessaan 29.9. kiinteän jätteenkuljetusjärjestelmäpäätöksen valmistelua. Sen pohjana oli Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen itse tekemä kuljetusjärjestelmäselvitys. Kuten pääkirjoituksessa 3.10. todetaan, viranomaiset ovat pitkään ajaneet alueelle mallia, jossa kunta eli Lahden seudulla Salpakierto kilpailuttaa kaikki kuljetussopimukset keskitetysti.

Ollaan päättämässä asiasta, jolla rajoitetaan kuntalaisen vapautta itse kilpailuttaa ja valita jätteenkuljetuksen järjestäjä. Itse näin, että olisi ollut läpinäkyvämpää, ”jossittelun” poissulkevaa ja avoimempaa, jos selvitys olisi teetetty ulkopuolisella taholla, kuten monilla muilla alueilla on samassa tilanteessa tehty.

Pääkirjoituksessa viitataan myös, että nykymallin puolustajat ajavat lautakunnassa enemmän kuljetusliikkeiden asiaa kuin kuntalaisten, mutta siitähän tässä ei ollut kyse eikä edes nykymallin puolustamisesta.

Palautusesitys tehtiin nimenomaan siksi, että päätettäessä näin isoa asiaa päättäjillä tulee olla mahdollisimman laajat tiedot ja päätöksenteon pitää perustua avoimuuteen ja kestää laajaa tarkastelua. Kuljetusjärjestelmäselvitys ulkopuoliselta taholta olisi ollut siksi mielestäni tässä kohtaa paikallaan. Se olisi myös saattanut tuoda vaihtoehdon kunnalliselle järjestelmälle tai sitten lisävahvistuksen sille, että kunnallinen järjestelmä on alueellamme parempi ja jopa ainoa laillinen vaihtoehto.

Joka tapauksessa näin asia olisi saatu viimein päätettyä ulkopuoliseen selvitykseen perustuen. Palautusesitys ei mennyt läpi, joten asian käsittely jatkuu ja lähtee lausunnoille kuntiin viranomaisen tekemän selvityksen pohjalta.

Kirjoittaja on Lahden seudun jätelautakunnan jäsen (ps.).