Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Hoitoalan sopu on syksyn paras uutinen

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara toi maanantai-iltana kaivattua valoa synkkään syksyyn ilmoittamalla, että hoitoalan työriita oli vihdoin päättynyt. Hoitajien Tehy ja Super sekä työnantajien KT olivat hyväksyneet Sajavaaran sovintoehdotuksen, joten työtaistelu lakkasi siihen paikkaan.

Monivuotinen sopimus takaa hoitoalalle työrauhan vuoden 2025 huhtikuun loppuun saakka. Se on äärimmäisen tärkeää nyt, kun tulevaisuuden näkymät ovat poikkeuksellisen epävarmat Venäjän raa'an hyökkäyssodan ja sen lukuisten oheisvaikutusten seurauksena. Palkkasopu tuo kaivattua vakautta kriisin partaalla hoippuvaan terveydenhoitoon sisältäen myös aineksia alaa riivaavan hoitajapulan selättämiseksi.

Hoitajat helpottuneita työrauhan palaamiseen myös Päijät-Hämeessä, palkka vain osa saavutettuja etuja

Vaikka kaikki työmarkkinariidat tapaavat päättyä aikanaan, sovun syntyminen pääsi tällä kertaa yllättämään jopa monet asiantuntijat. Osapuolten luultiin istuvan neuvottelupöydässä edelleen niin kaukana toisistaan, että kiistan pelättiin venyvän jopa ensi vuoden puolelle. Näin ei onneksi päässyt käymään, ja se oli oivallinen työnäyte uudelta valtakunnansovittelijalta. Sajavaara onnistui nyt näyttävästi siinä, missä kevätpuolella epäonnistuivat sekä hänen edeltäjänsä Vuokko Piekkala että erikseen asetettu sovittelulautakunta.

Lievää suurempaa hämmennystä tosin aiheutti, että kirjoitettuaan nimensä sopimuspapereihin osapuolet alkoivat melkein samalta istumalta kinastella keskenään siitä, mitä ne oikeastaan olivat tulleet sopineeksi. KT:n mukaan hoitajat saavat saman palkkaohjelman kuin muu kunta-ala sai jo keväällä. Nyt sovitut lisäkorotukset irrotetaan niin sanotusta palkkaharmonisaatiosta, joka tehdään joka tapauksessa hyvinvointialueilla lakisääteisesti osana sote-uudistusta. Samoin puhui myös valtakunnansovittelija, mutta Tehy oli toista mieltä nimittäen lisäkorotuksia hoitajien omaksi palkkaohjelmaksi.

Toisistaan jyrkästi poikkeavien näkemysten taustalla lienee pitkittyneille työmarkkinakonflikteille tyypillinen ilmiö. Se on kummankin osapuolen taipumus esittää saavutettu lopputulos omalta kannalta mahdollisimman myönteisessä valossa.

Työnantajalle tuli polttava tarve lukea hoitajien sopimusta niin, ettei se laukaisisi uutta ja entistä kalliimpaa neuvottelukierrosta koko kunta-alalla. Vastaavasti hoitajien edustajien omakin etu kannustaa heitä puhumaan sopimuksesta niin kuin se olisi vastannut täydellisesti heidän vaatimuksiaan. Oikeasti sopimus on aina kompromissien summa, joten totuus löytynee tässäkin tapauksessa näiden mustavalkoisten tulkintojen väliseltä harmaalta alueelta.

Hoitoalan työkiistaan saatiin sopu, kaikki työtaistelutoimet päättyvät heti – Osapuolet kuvaavat ratkaisua eri termein