Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Yksi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Suomeen

Suomi on väestöltään pieni maa. Globaalit IT-järjestelmät palvelevat miljardeja asiakkaita reaaliaikaisesti. Miksi Suomessa ei voisi olla vain yksi 5,5:tä miljoonaa asukasta palveleva sote-ICT-järjestelmä?

Asia on ollut useampana vuosikymmenenä Suomessa esillä, mutta toimeen ei ole ryhdytty. Nyt aika on sopiva. Eduskunta päättää hyvinvointialueiden rahoituksesta ja voi myös ohjata rahoituksen tehokasta käyttöä. Toiminnaltaan samansisältöisen ICT-järjestelmien ostaminen eri hyvinvointialueille merkitsee samasta työstä useampaan kertaan täyden hinnan maksamista ICT-yrityksille. Tämä on verovarojen tuhlausta.

Kun hyvinvointialueittain eri maakunnissa siirrytään vuoden 2023 alusta alkaen yhdistettyyn sosiaali- ja terveydenhoidon järjestelmään, olisi aika rakentaa maahan kaikkia alueita palveleva ICT-järjestelmä. Keskittäminen toisi suuren kustannusedun, eivätkä kokemukset alueellisten sote-ICT-järjestelmien uudistamisesta kannusta jatkamaan pelkästään alueellisella toimintamallilla.

Luontevinta olisi laajentaa Kelan IT-yksikön toimintaa palvelemaan nykyistä monipuolisemmin hyvinvointialueita. Kela on eduskunnan alainen yksikkö. Eduskunta voi myös päättää Kelan IT-toimintojen laajentamisesta.

Kirjoittaja on Keski-Suomen aluevaltuuston jäsen (kesk.) ja digitaalisten palvelualustojen Unesco-professori Jyväskylän yliopistossa.