Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy tuo monenlaista hyvää – on hienoa, että nuoret kohdataan lähitapaamisissa

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kesällä alkanut kokeilu näyttää käynnistyneen hyvin Päijät-Hämeessä. Elokuun loppuun mennessä asiakaskontakteja oli ollut hieman yli 1 700.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on osa Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa. Jatkosta päätetään kokeilun päättyessä ensi vuoden lopulla.

Päijät-Hämeessä nuorten maksuton ehkäisy on ollut poliittinen kiistakapula viime vuosien aikana. Päätös alle 20-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä syntyi viime vuoden lopulla. Tämä maksuttomuus ei koskaan ehtinyt toteutua, koska Päijät-Sote pääsi mukaan valtakunnalliseen ohjelmaan, mikä on erittäin myönteistä. Nyt nuorten seksuaaliterveyttä edistetään järjestelmällisesti niin, että palvelut ovat kaikkien alle 25-vuotiaiden saatavilla.

Maksuttoman ehkäisyn positiivisista vaikutuksista on kattavaa tutkimusnäyttöä.

Nuorten ehkäisyn maksuttomuus voi ensi kuulemalta saada kansalaisen ja päättäjän ihmettelemään, miksi ihmeessä: eikö vastuulliseen seksielämään kuulu myös ehkäisystä huolehtiminen? Varmasti, mutta asiaa on tarkasteltava myös aborttien ja seksitautien vähentämisen sekä tasa-arvon näkökulmasta.

Maksuttoman ehkäisyn positiivisista vaikutuksista on kattavasti tutkimusnäyttöä. Maksuttoman ehkäisyn kunnissa ei-toivottujen raskauksien, aborttien ja seksitautitartuntojen määrät on saatu laskuun. Inhimillinen kärsimys on vähentynyt ja säästöjäkin on syntynyt.

Ei ole tasa-arvoista, että asuinkunta ratkaisee, saako alle 25-vuotias maksutonta ehkäisyä ja kattavaa seksuaaliterveysneuvontaa. Tähän on onneksi herätty valtakunnassa jo vuosia sitten. Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Väestöliitto ovat suositelleet maksutonta ehkäisyä jo yli kymmenen vuoden ajan ja se on kirjattu myös nykyiseen hallitusohjelmaan.

Raskaudenkeskeytykset ovat Suomessa vähentyneet paljon viime vuosina – näin on myös Päijät-Hämeessä. Täällä tehdään kuitenkin enemmän abortteja kuin maassa keskimäärin ja erityisen ikävää on se, että alle 20-vuotiaiden aborttiluvut ovat Suomen kolmanneksi korkeimmat.

Tästäkin syystä maksuttoman ehkäisyn kokeilu on todella tervetullut. Myönteistä on myös se, että kokeilun ammattilaiset eivät vain jaa nopeasti ehkäisyvälineitä, vaan tarjoavat mahdollisuuden lähitapaamisiin, joissa nuorten kanssa voidaan käsitellä monia seksuaalisuuteen, terveyteen ja esimerkiksi elintapoihin liittyviä asioita.