Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Viivytystaistelu syytä lopettaa Lahden seudun jätekuljetuksissa

Lahden alueella on vuosikymmenten ajan kiistelty siitä, miten jätteenkuljetus olisi järjestettävä. Valtaosassa seudun kunnista kiinteistöjen haltijat tilaavat kuljetukset itse alan yrityksiltä. Viranomaiset ovat kaiken aikaa ajaneet mallia, jossa kuljetukset kilpailutettaisiin keskitetysti.

Jätelaissa edellytettiin jo vuonna 2013, että kuljetusjärjestelmästä on tehtävä uusi päätös niissä kunnissa, joissa on voimassa kiinteistökohtainen jätteenkuljetus. Lahden seudulla asiasta ei ole vieläkään lainvoimaista päätöstä.

Kiinteistökohtaiselle jätteenkuljetukselle asetetut ehdot eivät viranomaisten mukaan Lahden seudulla täyty. Samaa mieltä ovat olleet oikeusistuimet, jotka ovat palauttaneet jätelautakunnan vuosina 2014 ja 2017 tekemät päätökset takaisin valmisteltaviksi.

Jätelautakunnan enemmistö on tähän saakka pitänyt kiinni hajautetun jätteenkuljetuksen mallista. Nykyisen järjestelmän säilyttämistä on perusteltu muun muassa yritysten ja kiinteistönomistajien näkemyksillä. Viranomaisten perustelut, joiden mukaan keskitetty malli alentaisi kustannuksia, tehostaisi lajittelua ja parantaisi asukkaiden yhdenvertaisuutta, eivät ole päättäjiä vakuuttaneet.

Lautakunnan on määrä päättää jätteenkuljetuksesta jälleen tämän vuoden lopulla. Päättäjille asia on yhä vaikea, minkä osoittaa Lahden seudun jätelautakunnassa torstaina käyty äänestys.

Osa lautakunnan jäsenistä – perussuomalaiset ja keskustan edustajat etunenässä – oli sitä mieltä, että jätteenkuljetuksen vaihtoehdoista olisi teetettävä selvitys ulkopuolisella asiantuntijalla. Seudun jätehuoltoviranomaisten laatima selvitys päätettiin kuitenkin äänin 7–5 asettaa nähtäville.

Päättäjille asia on yhä vaikea.

Äänestyksestä voi päätellä, että nykyisen kuljetusjärjestelmän sitkeimmät puolustajat ovat valmiita käymään torjuntataistelua vaikka maailman tappiin asti. Viivytyssota olisi syytä lopettaa jo siitäkin syystä, että nykymalli on korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka todettu jätelain vastaiseksi.

Keskitetysti järjestetty jätteenkuljetus on asukkaiden etu monestakin syystä. Salpakierto-yhtiön kilpailuttamana kuljetukset hoituisivat nykyistä edullisemmin. Tarjolle saataisiin aluekeräyspisteitä, joita yritykset eivät pysty tarjoamaan. Palvelut olisivat asukkaille tasapuolisemmat, asiointi helpottuisi ja neuvonta tehostuisi.

Keskitetty malli toisi kiinteistöt kattavammin jätehuollon piiriin. Nyt kukaan ei kysele jätehuollon ulkopuolella olevien perään. Kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta ei pitäisi varjella periaatekysymysten takia. Alkaa näyttää entistä vahvemmin siltä, että nykymallin puolustajat ovat enemmän kuljetusliikkeiden kuin kuntalaisten asialla.