Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Päijät-Häme voi ja sen pitää uhmata väestöennusteita

Ei maailmanloppua mutta parhaimmillaankin hitaasti näivettävää asukasluvun laskua vuoteen 2040 mennessä lupaa Päijät-Hämeeseen aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n perjantaina julkaisema väestöennuste.

MDI on laatinut ennusteitaan viime vuosina säännölliseen tahtiin, mutta tämänkertainen poikkeaa mielenkiintoisesti edeltäjistään. Yhden sijasta konsultit ovat nyt ottaneet peräti neljä vaihtoehtoista tulevaisuuden skenaariota prognoosiensa pohjaksi.

Tästä seuraa, että lopputulema vaihtelee monen kunnan ja maakunnan kohdalla paikoin suuresti. Kaupungistumisen mallissa voittajia ovat luonnollisesti suuret kaupungit siinä missä hajautumisen skenaario antaa enemmän toivoa myös kehyskunnille.

Päijät-Hämeeseen ei yksikään skenaario ikävä kyllä povaa asukasluvun kasvua, koska väestön ikärakenteella on asiaan suurempi merkitys kuin muuttoliikkeellä ja syntyvyys pysytellee maakunnassamme myös jatkossa kuolleisuutta vähäisempänä. Ikääntymisen paineet ovat niin kovat, että ne uhkaavat kääntää jopa keskuskaupunki Lahden varovaisen kasvun lieväksi laskuksi ensi vuosikymmenellä.

Pelastusrenkaan Lahdelle tarjoaa neljäs skenaario, Kansainvälistyvä Suomi. Se olettaa, että maahanmuutto Suomeen kasvaisi vuoteen 2040 mennessä Ruotsin tämänhetkiselle tasolle. Jos näin tapahtuisi, koko maan väkiluku pysyisi kasvu-uralla ja hedelmät jakautuisivat muita skenaarioita laajemmalle alueelle. Muuallakin lasku hidastuisi. Lahden väkiluku vahvistuisi merkittävästi ja Päijät-Hämeen väestön vähenemisvauhti hidastuisi maltilliseksi.

Voidaan toki kysyä, onko realistista odottaa, että maahanmuutto lisääntyisi parissakymmenessä vuodessa niin paljon kuin konsultit neljännessä skenaariossaan olettavat. Toisaalta on hyvä muistaa sekin, että ennusteet ovat aina vain ennusteita eivätkä kiveen hakattua tulevaisuutta.

MD haluaa herättää ennusteillaan keskustelua siitä, miten niissä esitettyjä negatiivisia tulevaisuudenkuvia voitaisiin estää toteutumasta. Tätä keskustelua kannattaa terävöittää myös Päijät-Hämeessä.

Sitä paitsi ennusteissa ei ole otettu huomioon alueellisia erityisvahvuuksia, joita Lahdessa ja Päijät-Hämeessä riittää esimerkiksi elintarviketeollisuuden, sähköisen liikenteen ja kiertotalouden vahvistuvilla aloilla, kasvavaa yliopistoa unohtamatta. Päijät-Hämeellä on siten omastakin takaa runsaasti hyviä aineksia ennustettua valoisamman tulevaisuuden rakentamiseksi, jos vain toimeen tartutaan.