Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Järjestöille varattava riittävästi rahaa hyvinvointialueen budjetissa

Laki edellyttää uusia hyvinvointialueita tekemään yhteistyötä järjestöjen kanssa ja turvaamaan järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä käymään neuvotteluja.

Avustukset ovat tärkeä osa järjestöjen toimintaedellytystä. Se, kuinka tärkeäksi järjestöjen tekemä työ nähdään, todentuu hyvinvointialueen budjetissa. Valinnat ja uskallus ovat päättäjien käsissä.

Järjestötoiminnan tärkeyden mainitseminen juhlapuheissa ei lisää järjestöjen resursseja ja mahdollista merkityksellisen toiminnan toteuttamista. Järjestöt tarvitsevat toimintansa mahdollistamiseksi riittävän rahoituksen.

Rahoitus koostuu monista rahoituslähteistä ja lyhyistä rahoitusjaksoista. Järjestöjen toimintaedellytysten kannalta on merkittävää, että kunnat ja hyvinvointialue avaavat selkeästi, mitä järjestöjä kukin taho avustaa.

Järjestöjen toiminta on välttämätöntä kuntalaisten ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta. Usein se on sellaista toimintaa, jota kunnat eivät itse pysty toteuttamaan. Järjestöt toimivat saavutettavasti, matalalla kynnyksellä ja lähellä asukkaita, ja ne turvaavat asukkaiden arkea.

Järjestöjen erityisosaaminen, kokemus- ja vertaistoiminta, kehittämis- ja hanketoiminta sekä työllistäminen ja kouluttaminen korvaavat, täydentävät ja rikastuttavat hyvinvointialueen omaa toimintaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen päättäjille toivotaan rohkeutta ja ymmärrystä varata budjetissa järjestöavustuksiin riittävät määrärahat, jotta järjestölähtöistä toimintaa voidaan kattavasti tarjota alueen asukkaille.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen yhdistysfoorumin puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n aluejohtaja.