Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Työnhakuraha rankaisisi työttömiä

Aina kun taloudessa menee huonosti, työtön on se, jonka odotetaan pelastavan tilanteen. Siitäkin huolimatta, että syy on väärien poliittisten ja taloudellisten päätösten, joihin työttömällä ei ole osaa eikä arpaa.

Nyt kun yhteiskunnalliset olosuhteet ovat uhkaavasti synkkenemässä, on pullahtanut ilmoille uusi pelastusoperaatio nimeltään “työnhakuraha”. Sitä on markkinoitu otsikolla “Keskiluokan etuus on lopetettava” (Ilta-Sanomat 20.9.).

Nykyinen ansioturva pitäisi korvata työnhakurahalla, ehdottaa Eva julkaisemassaan analyysissa. Muutos pitäisi tehdä siksi, että nykyinen ansioturva kohdistuu väitteen mukaan pääosin hyvin työllistyvälle keskiluokalle.

Työttömyys nähdään haluttomuutena tehdä työtä tai peräti etuutena.

Ongelma näissä analyyseissa on se, ettei tekijöillä ole juuri käsitystä työttömyydestä. Työttömyys nähdään yleensä haluttomuutena tehdä työtä tai peräti etuutena.

Etuuksien leikkaamista perustellaan niin kutsutuilla kannustinloukuilla, eli sillä, että työllistyminen estyy, jos työttömälle annetaan rahaa työttömyysajalta. Näin työttömän ei kannata ottaa vastaan työtä, jos työnantaja ei halua maksaa palkkaa.

Pääsääntöisesti työttömyys aiheutuu kuitenkin siitä, ettei työksi kutsuttua toimintaa riitä kaikille, vaan osa ihmisistä jää työllisen työvoiman ulkopuolelle. Näin ollen työttömät pitäisi nähdä työvoimareservinä, jonka laadusta, hyvinvoinnista ja motivaatiosta pitäisi kurjistamisen sijaan pitää huolta.

Se taas, miksi työvoimareserviä ei käytetä, aiheutuu siitä, että työnantajilla on käsitys, että työtön edustaa sitä osaa työvoimasta, joka on matalatasoisin ja jopa riski yritystoiminnalle alkoholi- ja motivaatio-ongelmineen. Tähän kun lisätään epämääräiset ekonomistit ja muut konsultit asenteineen, niin eipä ihme, jos työttömän status ei ole juurikaan kohonnut. Pikemminkin päin vastoin.

Kun katsotaan yritysten rekrytointikäytäntöjä, niin eipä niissä haeta työntekijää ensisijaisesti kortistosta, vaan aivan muualta ja muin menetelmin. Hyvä työntekijä kutsutaan työhön, ei hyvä työntekijä mihinkään hae. Kun tämä on työelämän johtava periaate, työttömän kimpussa leikkausvälineiden kanssa heiluminen on vähintään epäeettistä toimintaa.

Kirjoittaja on lahtelainen.