Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Valehteleva Putin laajentaa kriisiä kuin viimeistä päivää, ja Suomenkin on pakko reagoida

Kukaan ei enää yllättynyt, kun presidentti Vladimir Putin vahvisti perjantaina neljän Ukrainassa sijaitsevan mielikuvitustasavallan liittämisen Venäjään mahtipontisin ja valheiden täyttämin menoin. Häikäilemättömän silmänkääntötemppunsa avulla Putin yrittää nyt saada olemassaolostaan taistelevan Ukrainan näyttämään hyökkääjältä edes venäläisten silmissä.

Venäjän ulkopuolella tiedetään paremmin. Luhanskissa, Donetskissa, Hersonissa ja Zaporizzjassa Venäjän miehitysalueilla hätäisesti ja rynnäkkökiväärien säestyksellä järjestettyjen valekansanäänestysten lopputulos oli käsikirjoitettu jo etukäteen. Siten muiden muassa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin saattoivat jo torstaina tuomita laittoman näytelmän tehden samalla selväksi, ettei vapaa maailma tunnusta koskaan Venäjän uusiksi piirtelemiä rajoja Ukrainassa.

Lännen tuomio ei tietenkään hetkauta Putinia, joka pelätessään uhkaavaa sotilaallista tappiota ja sen Venäjällä aiheuttamia reaktioita on alkanut laajentaa kriisiä kuin viimeistä päivää. Vaikka kyse voi olla jo Putinin ja hänen totalitaristisen hallintonsa joutsenlaulusta tai ainakin sen alusta, myös Suomen valtiojohto joutuu reagoimaan tapahtuneeseen monin tavoin.

Itämeren kaasuputkiin kohdistuneen tuhotyön havahduttama varautumisen ministeriryhmä kertoi torstaina Suomen tehostavan varautumistaan kriittiseen infraansa kohdistuviin uhkiin. Samana päivänä hallitus sai vihdoin rajoitettua tuntuvasti venäläisten matkustamista maahamme. Siten venäläisillä ei enää perjantaista lähtien ole ollut Suomeen tulemista pelkällä turistiviisumilla.

Päätöksellään hallitus vastasi oppositiosta ja myös sen omasta piiristä jo pitkään esitettyihin vaatimuksiin, jotka saivat lisää pontta Putinin viime viikolla julistamasta liikekannallepanosta ja pahaenteisistä puheista, joiden mukaan Venäjän tosiasiallinen vihollinen on länsi eikä Ukraina.

Suomea sitovan lainsäädännön ja viranomaisten siitä tekemien tulkintojen kanssa aikansa pähkäiltyään hallitus löysi perusteen viisumirajoituksille Schengen-säännöstöstä. Vaikka yksittäiset venäläiset eivät suojelupoliisin mukaan ole vieläkään automaattinen turvallisuusuhka, hallitus saattoi arvioida, että venäläisten maahantulo turismitarkoituksissa vaarantaa kansainväliset suhteemme.

Kritiikittä ei hallitus päätöksestään selvinnyt. Rajoituksiin sisältyy runsaasti poikkeuksia, joten venäläisiä pääsee edelleen Suomeen varsin runsaasti esimerkiksi perhesyistä. Ulkoministeriöstä annettiinkin ymmärtää, ettei täydellistä ratkaisua voida saada, ellei itärajaa suljeta kokonaan. Niin rajuun toimeen ei ole vielä aihetta, mutta se voi tulla ajankohtaiseksi, jos meno Venäjällä muuttuu entistä levottomammaksi.