Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Matti Even kolumni Lahden tulee nyt panostaa kasvuun ja tulevaisuuteen

Tuorein tilastokeskuksen väestöraportti kertoo karua kieltä Lahden vetovoimasta. Väkilukumme on kellunut jo monta vuotta 120 tuhannen kahta puolta. Kuolleisuus ylittää syntyvyyden ja uudet asukkaat tulevat lähinnä maan rajojen ulkopuolelta. Edes kaupungin ylpeys LUT-yliopisto ei näytä tuovan väkilukuun kaivattu kasvua. Tosin tänä päivänä yliopisto-opiskelijat pystyvät suorittamaan tutkinnon etänä ja sen vuoksi muutto opiskelupaikkakunnalle ei ole edes välttämätöntä.

Lahden kaupunki teki oman strategisen päätöksen muutamia vuosia sitten, missä määriteltiin mm. kaupungin väkiluku tavoite. Tuo strategia joutaa tänään romukoppaan, sillä kaavailtu ja unelmoitu 150 tuhannen asukkaan Lahti vuonna 2030 ei tule millään keinoin onnistumaan. Ei edes kuntaliitosten vauhdittamana.

Meidän tulee hyväksyä se tosiasia, että emme ole kotimaisessa kasvualuekilpailussa se asuinalue minne halutaan ensimmäisenä muuttaa.

Lahti kyllä pystyy tähän, jos vain tahtoa riittää.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista kaupungeista Tampere on ylivoimainen ykkönen, jonka kasvutahti on huikea. Tampereella ollaan joko hemmetin innovatiivisia tai sitten ylioptimistisia. Toivottavasti kuitenkin innovatiivisia, sillä nyt siellä tehdyt jättimäiset velkainvestoinnit on joku päivä kuitenkin maksettava takaisin. Mikäli tamperelaisten rohkeus palkitaan uusilla työpaikoilla ja asukkailla, ovat päätökset olleet oikeanlaisia.

Fazerin tuloa Lahteen odotetaan, kuin pikkulapset joulua. Näin sen tuleekin olla. Vielä emme tosin tiedä kuinka paljon Fazer tulee työllistämään Lahden alueelle, mutta määrä tulee kuitenkin olemaan useissa sadoissa. On hyvä muistaa, että Fazerin Vantaan tehtaalta saattaa myös tulla tänne ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuta paikkakunnalle, sillä junat ja bussit kulkevat myös pohjoiseen.

Kujala-Pippon alue on kohta kaavoitettu täyteen. Sijainti on loistava ja nyt olisikin ensiarvoisen tärkeää, että kaupunki alkaisi hankkia lisää maata moottoritien kyljestä Kujalan ja Renkomäen väliseltä kaistaleelta. Alueelle olisi taatusti kysyntää ja erityisesti uudet toimijat toisivat mukanaan uusia työpaikkoja ja heidän myötänsä uusia asukkaita kaupunkiin.

Lahden kaupungin kasvu vaatii rahaa. Kaupungin laiskanpulskeaa tasetta saadaan kyllä muutettua rahaksi, kun vain maltetaan luopua mm. niistä rakennuksista ja liiketoiminnoista mitä ei omissa ydintoiminnoissa tarvita. Kaupunginsairaalan myynti oli hyvä alku. Nyt pitää päättäjien kuitenkin muistaa, että kaupasta saatua lähes 60 miljoonan voittoa ei kannata syödä, vaan investoida kasvuun ja tulevaisuuteen. Kaikki uudet teollisuus ja kaupanalan tonttimaat ovat järkeviä investointeja.

Soteuudistuksen myötä kaupungin n. 850 miljoonan euron budjetista lähtee puolet päältä ja niistä rahoista ei tulevaisuudessa päätetä Lahden kaupunginvaltuustossa. Jäljelle jäävästä noin 430 miljoonan budjetista tulee meidän löytää kaikki ne keinot millä tulevaisuus turvataan. Hyvinvointi on aina syntynyt panostamalla työllisyyteen ja koulutukseen. Nyt nämä kaksi asiaa ovat entistäkin ajankohtaisempia, jos aiomme tulevaisuudessa haaveilla kaupungin väkiluvun ja hyvinvoinnin kasvavan. Unohdetaan kaikki ylimääräiset voltinheitot ja panostetaan niihin asioihin, millä saamme aikaan kasvua, osaamista ja tyytyväisiä kaupunkilaisia. Lahti kyllä pystyy tähän, jos vain tahtoa riittää.