Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Vili Uuskallion kolumni Pohjavesi esti rakentamisen eikä kerta ollut nykyisen Lahden alueella ensimmäinen

Muinaisjärvenkaari taisi olla huono enne. Tämän niminen katu oli määrä rakentaa Lahden Renkomäkeen uudelle Aikamatkan asuinalueelle.

Järveä tienoolla ei ole ollut tuhansiin vuosiin. Jalkojen alla on 15 metriä savea, mutta niin vain vesi estää lähes 70 omakotitontin rakentamisen. Paineinen pohjavesi alkoi pulputa pellolle viime vuoden lopulla, kun tonttimaalle oli kuukausia aiemmin kairattu tutkimusreikiä rakennettavuuden varmistamiseksi.

Nyt Lahden kaupunki ei halua ottaa riskiä, että omakotiasukkaat saisivat suihkulähteen pihamaalleen tai talonsa alle. Niinpä tonttimaan ostoon käytetyt rahat ja vuosien kaavatyö valuvat hukkaan. Vahingon suuruus on noin 800 000 euroa.

Aikamatkan alueella koettu takaisku on harvinainen, muttei nykyisen Lahden alueella ainutlaatuinen. Pohjavedestä johtuviin ongelmiin törmättiin myös Nastolassa, kun kunta suunnitteli asuinaluetta Villähteen Kukkasen ja Pikku-Kukkasen eteläpuolelle.

Työ alkoi vuonna 2004, kun kunta alkoi laatia osayleiskaavaa lähes sadan hehtaarin laajuiselle alueelle. Jo samana vuonna selvisi, että huomattava osa alueesta on jätettävä rakentamatta, koska maaperä on liian kosteaa.

Ilman saappaita on turha yrittää pidemmälle.

Alueelle laskettiin silti sopivan kuutisenkymmentä omakotitonttia. Osayleiskaava hyväksyttiin vuonna 2007. Tarkemmassa asemakaavoituksessa tonttien määrä tarkentui viiteenkymmeneen.

Vuonna 2009 kunta osti yksityisiltä maanomistajilta 40 hehtaaria maata Ihanaistenrinteeksi nimetyltä alueelta. Kauppahintana kunta maksoi 900 000 euroa, minkä lisäksi myyjille luvattiin 15 tonttia.

Vuonna 2014 Nastolan oli tunnustettava, ettei Ihanaistenrinteen rakentamisesta tule mitään. Olosuhteet ovat tarkoitukseen liian vetiset, koska pohjavesi on paikoin vain metrin syvyydessä. Pohjavedelle ei haluttu aiheuttaa riskiä, koska lähialueella on kaksi vedenottamoa.

Ihanaistenrinteen vieressä kohoaa Salpausselän pohjoisrinne. Kun sen juurelle laskeutuu, vastassa on tiheää nuorta kuusikkoa ja varttunutta sekametsää. Polkuja ei juuri ole, vaan kulkijan on raivattava tiensä tiheän aluskasvillisuuden läpi.

Rahkasammalmättäiden väliin on paikoin muodostunut isoja lätäköitä, vaikka sateita on saatu niukasti. Ilman saappaita on turha yrittää pidemmälle. Jos tällaiseen paikkaan mielisi rakentaa, tontille olisi tuotava sepelikuormia kymmenittäin. Täyttömaalle rakentaminen taitaisi tulla niin kalliiksi, ettei hommassa olisi järkeä.

Ihanaisrinteen alueella pohjavesiongelmat olivat nähtävissä suunnittelun alkuvaiheesta lähtien. Selvitykset jäivät puutteellisiksi, ja turhaa työtä tehtiin vuosikymmenen ajan.

Aikamatkan alueella tilanne oli yllättävämpi, sillä pohjaveden pulppuaminen nähdyllä tavalla on valtakunnallisestikin harvinaista.

Niin Ihanaistenrinteessä kuin Aikamatkan alueellakin suurin menetys aiheutuu siitä, ettei alueille saada toivottuja asukkaita ja veronmaksajia. Niitä Lahti kaipaisi, sillä kaupunki oli tammi-elokuussa tappiolla kuntien välisessä muutossa.

Asuinalueen sijasta Nastola ja Lahti saivat Ihanaistenrinteen alueelle kalliin virkistysalueen. Aikamatkan tonttimaa puolestaan on jäämässä tavallista arvokkaammaksi pelloksi.