Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kalliit koneet vaan romuttamoon – kannattiko turve­tuotanto lopettaa?

Lopetettiin turvetuotanto, koska se saastuttaa. Kalliit koneet vaan romuttamoon. Lämpövoimalat käyttivät turvetta, piti uusia miljoonia maksavia kattiloita. Puunkäyttö lisääntyi, ja tuotiin lämmityspuuta Venäjältä. Mutta älä polta lämmitykseen puita, tulee haitallisia pienhiukkasia ilmaan.

Polttopuut ovat kuitenkin melkein loppu, koska niitä on ostettu kalliin sähkön säästämiseksi. Onneksi ilmasto lämpiää, eikä täällä kylmässä Pohjolassa ole niin suuri lämmitystarve.

Broilerikasvattamot käyttivät turvetta lattioilla, koska se oli desinfioivaa, ei tarvittu antibiootteja. Myös kasvihuoneet käyttivät turvetta kasvualustoina. Tilalle voi tulla palmutuotetta. Sen valmistus ja rahtaaminen tänne on varmaan ihan saasteetonta.

Osan voi korvata tuontiturpeella. Osa kasvihuoneviljelijöistä lopetti. Nyt on Euroopassa kuivuus. Espanjasta on jo kuulunut viestiä, että ei heidän tarvitse olla koko Euroopan vihannestarha.

Entäs sitten sähkö.

Kaikki toimii sähköllä. Liikenne potkulaudoista rekkaan. Kaupat ja pankit toimivat sähköllä. Puhelimet ladataan sähköllä, ja kaikki tieto on nykyisin netissä. Lämmityskin pitäisi hoitaa sähköllä.

Nyt rauhallisesti ennustetaan sähkökatkoja, jotka eivät koske kaupunkia, vain syrjäkyliä. Viranomaiset antavat radioitse tiedotuksia, ja kaikilla pitäisi olla patteriradio.

Rakennetaan lisää tuulivoimaloita. Niiden tieltä joudutaan kaatamaan tuhansia hehtaareita metsää. Saadaan ympäristöystävällistä sähköä. Kun voimalat lopetetaan, turbiinit ovat ongelmajätettä. Keski-Euroopassa on jo ongelma.

Suomi on Euroopan metsävaltaisin maa, mutta meillä ei riitä niiden tuottama hiili. Voimme joutua maksamaan miljardeja.

On tullut uusi termi, talousmetsä. Onko vain niissä se hiilinielu? Meillähän on puita ja pensaita puistot ja pihat täynnä, ja teiden ja ratojen varsilla kaikenlaista pusikkoa.

Siitä en ole saanut tietoa, miten ne miljardit kasvattavan sitä hiilinielua.

Kirjoittaja on hollolalainen eläkeläinen.