Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Voisiko Lahtikin saada upean kävelykadun?

Lahti on saanut uuden kaupunginarkkitehdin, paluumuuttaja Johanna Palomäen. Etelä-Suomen Sanomissa sunnuntaina 25.9. julkaistussa haastattelussa hän tuntui ajattelevan varsin myönteisesti Aleksanterinkadun muuttamisesta kävelykaduksi.

Aikanaan yli 40 vuotta sitten Jyväskylässä asuneena saatoin seurata samantyyppisen väännön sikäläisen Kauppakadun muuttamisesta kävelykaduksi; peruskaupunkilaisten vastustus (mitään ei saa muuttaa!), yrittäjien vastustus (asiakkaat kaikkoavat, kun nytkin varsin olemattomat kadunvarsiparkkipaikat häviävät!), ei se täällä ole mahdollista (tämä kaupunki on logistisesti niin vaikea!) ja niin edelleen.

Jyväskylässä ja toki monissa muissa suomalaiskaupungeissakin on tosi upea, vireä kävelykatu läpi kaupunkikeskustan. Lahdessa on nykyisin toki aiempaa parempi ”välimalli” levennettyine kevyen liikenteen väylineen ja terassialueet mahdollistavine alueineen. Katua kuitenkin jyräävät bussijonot ja yksityisautoilijat. Parempi olisi, jos eivät jyräisi, niin olisi mahdollisuuksia moneen muuhun hyvään.

Josko kaupunkisuunnittelun johdon myönteinen suhtautuminen Aleksin muuttamiseen kävelykaduksi auttaisi siinä, että poliitikkojen päätettäväksi saataisiin sellaisia ehdotuksia, joiden kautta ja avulla se voisi olla mahdollista.

Se Jyväskylässäkin eletty välivaihe, jossa vain joukkoliikenne sallittiin Kauppakadulla, voidaan hyvin jättää väliin Lahden Aleksilla.

Kirjoittaja on LitM ja liikunnanopettaja Lahdesta.