Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Osuustoiminta olisi hyvä malli sote-palvelujen tuottamiseen

”Sote-sodassa” vastakkain on aina asetettu julkiset ja yksityiset palvelut. Ei ole esitelty uskottavasti kolmatta vaihtoehtoa.

Sipilän hallituksen mallissa hyödynnettiin täysimääräisesti myös yksityiset palvelut. Valinta oli kuntalaisella, asiakkaalla. Vastustajien mielestä yksityiset yritykset keräävät voitot, jotka päätyvät ulkomaille verottajaa piiloon. Ja suuret toimijat ostavat pienet pois markkinoilta.

Marinin hallituksen mallissa pääpaino on julkisilla palveluilla ja yksityisiä käytetään rajoitetusti. Kuntalaisella, asiakkailla ei ole sellaista valinnan mahdollisuutta kuin Sipilän mallissa. Vastustajat moittivat mallia liian pienistä alueista ja kalleudesta veronmaksajille. Alueiden verotusoikeudesta kinastellaan.

Pääosin keskusteluista on puuttunut kolmas sektori ja osuuskuntamalli. Näissä uusissa vaihtoehdoissa voitot eivät mene omistajille, paratiisisaarille. Mahdolliset voitot käytetään toiminnan kehittämiseen ja palvelun parantamiseen. Kolmannen sektorin käyttö vähentää jonoja ja kustannuspaineita.

Näiden toimijoiden päätöksissä korostuu ja näkyy paikallisuus. Ne syntyvät tai ovat jo maakunnissa, hyvinvointialueilla. Kolmannen sektorin toimijoita on jo valmiina paljon, esimerkiksi Heinolassa Jyränkölän Setlementin palvelut.

Osuustoiminnallisia sote-alan yrityksiä on vähän. Niitä pitää synnyttää esimerkiksi erikoissairaanhoitoon, päiväkoteihin, vanhusten hoitokoteihin ja kotihoitopalveluihin. Tällä saataisiin vastavoima, vaihtoehto valtakunnallisille alan suuryrityksille.

Hyvä esimerkki on Pohjois-Karjalan osuuskaupan PK Terveys -palvelut. Uskon, että puolueiden on helpompi hyväksyä tämä kolmas vaihtoehto julkisen ja yksityisen rinnalle.

Kirjoittaja on lahtelainen.