Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Sähkökriisi ei ratkea kestävästi paikallisilla toimilla

Keskustelu nousevasta energian hinnasta on vellonut kiivaana viime viikkoina. Se ei ole ihme: suomalainen elämäntapa kiertyy suhteellisen edullisen energian ympärille. Kun energian hinta nousee, on tehtävä valintoja, jotka vielä vuosi sitten tuntuivat kaukaiselta uhkailulta. Lämmitetäänkö taloa vai käydäänkö autolla töissä? Lämpiääkö sauna, vaihdetaanko sisätiloissa villapaitaan?

Energian hinnannousu johtuu poikkeuksellisista syistä ja se voi aiheuttaa monille poikkeuksellisia vaikeuksia. Siksi vaikutusta tasaamaan tarvitaan julkisen vallan toimia.

Yhtenä vaihtoehtona on tarjolla kunnallisten energiayhtiöiden toimintaan puuttuminen. Tässä on kuitenkin oltava varovainen. Sähkömarkkinat eivät enää toimi menneiden vuosikymmenten logiikalla, ja äkkinäisillä päätöksillä voi olla haitallisia ja epäoikeudenmukaisia seurauksia.

Energia houkuttaa investointeja.

Olennaista on huomata, ettei Lahti Energian merkitys Päijät-Hämeelle typisty vain lämmön ja sähkön tuottamiseen.

Lahdessa on saatu viime aikoina iloita suurista teollisista investoinneista, kun muun muassa Viking Maltin uusi mallastamo ja Fazerin makeistehdas ovat sijoittuneet Pippo-Kujalan uudelle teollisuusalueelle.

Investoinneilla on valtava merkitys Lahden alueen ja Päijät-Hämeen elinvoimalle. Jo muutaman vuoden ajan signaalit vihreän energian merkityksestä sijoittumispäätöksissä ovat olleet selviä: sillä on väliä, millaista sähköä ja lämpöä on saatavilla. Kun vastuullisuutta ja hiilijalanjälkeä korostetaan yhä useammin koko arvoketjussa, on vihreällä energialla suuri merkitys.

Lahti Energia on viime vuosien kuluessa tehnyt merkittävän määrän investointeja vihreään siirtymään. Energiasektorin kehitys vähäpäästöisemmäksi, tehokkaammaksi ja monipuolisemmaksi ei ole edelleenkään pysähtynyt. Jos nyt tehtäisiin äkkinäisiä ratkaisuja sähkön hinnan alentamiseksi, vaarannettaisiin Lahti Energian kehitys. Se puolestaan heijastuisi koko maakunnan elinvoimaan.

Sähkön hintapiikki voi jäädä ja toivottavasti jää lyhytaikaiseksi. Lyhyenkin piikin vaikutukset voivat olla monelle liki ylivoimaisia. Siksi tarvitaan paikallisten toimien sijaan valtakunnallisia ja EU-tasoisia toimia energian hintapiikin vaikutusten lieventämiseksi ja tasaamiseksi.

Toimia on tehty. Silti jokaisen kannattaa asennoitua niin, että halvan energian ajat ovat pitkäksi aikaa ohi. Elämme energiamurroksen aikaa, jossa todennäköisesti kulutuksen on sopeuduttava aiempaa niukempaan ja siten kalliimpaan energiaan.