Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Lahden kruununjalokivi jakaa kaupungille kohta pelkkää niukkuutta

Lahden kaupunki yhtiöitti energialaitoksensa vuonna 1990. Siitä pitäen Lahti Energia oy:llä on ollut merkittävä rooli paitsi kaupunkilaisten ja lähikuntien asukkaiden sekä yritysten energiahuollossa, myös omistajansa tulonhankinnassa. Yhtiö on maksanut tuloksestaan vuosittain muhkeita osinkoja. Ne ovat monesti vastanneet vähintään yhden kokonaisen tuloveroprosentin tuottoa kaupungin kassassa.

Ymmärrettävästi Lahti Energiaa on usein luonnehdittu kruununjalokiveksi kaupungin tytäryhtiöiden runsaslukuisessa katraassa. Ilkeämielisemmät ovat tosin puhuneet myös lypsylehmästä, jonka puoleen kaupungilla on ollut tapana kääntyä sitä hanakammin, mitä huonommin kaupungin oma talous on voinut. Myös piiloverotus on tullut joskus mainituksi, mutta väitteille ei ole koskaan löytynyt vastakaikua missään oikeusasteessa.

Kaupungin varallisuus sentään kasvaa.

Pahimmillaan yhtiö on joutunut turvautumaan lainarahaan, jotta omistaja on saanut pyytämänsä. Kyse on onneksi ollut säännön vahvistaneista poikkeuksista. Pääsääntöisesti emo ja tytär ovat pystyneet sopimaan vuosittaisen osingon määrästä varsin sopuisasti ja pitkälti sen mukaan, mille tasolle yhtiön tuloksen on arvioitu asettuvan. Melkein aina voittoa on kertynyt niin paljon, että siitä on riittänyt helposti jaettavaa myös omistajalle. Nyt tämä säännöllinen osinkovirta on ikävä kyllä kuivahtamassa varsin pitkäksi ajaksi, eikä se johdu energiamarkkinoiden rajusta turbulenssista, vaikka niin voisi helposti luulla.

Lahti Energia investoi Kymijärven uusiin voimaloihin niin paljon vierasta pääomaa, että yhtiön lainakanta nousi päälle 400 miljoonan euron. Omavaraisuusaste kaipaa nyt vahvistamista, ja siihen yhtiö pyrkii puolittamalla velkansa viidessä vuodessa. Aikataulu on niin vaativa, ettei yhtiö pysty enää maksamaan kaupungille alkuunkaan entisen kaltaisia osinkoja. Jo tänä vuonna summa jäi 5 miljoonaan euroon, ja ensi vuonna tavoitteena on enää likimain muodolliselta kuulostava yhden miljoonan euron osinkopotti.

Niukka linja jatkunee pakon sanelemana useita vuosia, ja se on kaupungille harmittava uutinen. Muut tytäryhtiöt kun eivät kykene esimerkiksi ensi vuonna tulouttamaan emonsa kassaan osinkoja yhteensäkään kuin runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Kaupungin päättäjät joutuvat siten pohtimaan päänsä puhki, miten budjetin tulopuoleen ilmaantuvat aukot nyt ja tulevaisuudessa paikataan. Lohtua tuo, että kaupungin varallisuus sentään kasvaa kuin huomaamatta samalla, kun kruununjalokivi kiillottaa himmentynyttä kilpeään.