Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kriisit selittävät vain osan energian hinnasta

Ukrainan sota suisti Euroopan ja Suomen energia- ja talouskriisiin. Sähkön hinta saavuttaa tulevana talvena tason, jota ei ennen ole nähty, tälle emme voi mitään. Bensiini maksoi nykyhallituksen aloittaessa noin 35 % vähemmän, maailmanmarkkinat ajoivat hinnat tässäkin ylös.

Koronatilanteen hoitaminen pakotti velanottoon. Olemme kulkeneet kriisistä kriisiin, inflaatio vie lopunkin ostovoiman, koska palkat eivät reagoi samalla syklillä. Tälle ei hallitus vain voi tehdä mitään.

Ovatko edelliset väittämät totta? Ainakin niitä kritisoiva saa kuulla olevansa epäisänmaallinen trolli.

Energian hinnan noususta vain pieni osa on perusteltavissa koronan, sodan ja muiden kriisien varjolla. Jo hallituksen aloittaessa oli päätökset energiakriisin luomisesta tehtynä. Päästökaupan leikkaukset, jakeluvelvoite, metsien hiilinielujen uudelleenmäärittelyt ja muut talouttamme kurittavat toimet olivat alusta asti hallituksen tavoitelistalla. Nyt maksamme kovaa hintaa näistä ja kansalainen kärsii.

Vihreä siirtymä tarkoittaa todellisuudessa rahansiirtoa Suomesta muihin maihin. Esimerkiksi Saksaan polkaistiin Uniper -sotkuihin 10 miljardia ja heti perään miljardien tukipaketti Fortumille. Hallitus kehtaa vielä velkaa ottaessaan kehua, miten verokertymä on ollut budjetoitua suurempi. Jos inflaatio ja valtion kuritustoimet nostavat hintoja, totta kai arvonlisäverolla kalliimman hyödykkeen päälle kertyy lisätuloja.

Velalla elämisen on loputtava ja Suomeen palautettava työn ja yrittämisen arvostus. Sitä kautta voimme selviytyä kansakuntana jatkossakin.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.).