Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Energiakriisi ei ole yhden miehen show

Hinnoittelussa pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Jos kustannukset määrittelevät tuotteen hinnan alarajan, tuotteen kysyntä määrittelee sen ylärajan. Kansantaloudellisesti hinta ja kysyntä on tavallisesti käänteisessä vaikutussuhteessa, mutta tämä ei päde sähkön hintaan, vaan kulutushuipuissa sähkön hinta on korkeimmillaan.

Olemme saaneet seurata, miten useiden korkean ostovolyymin tuotteiden, kuten maito ja leipä, hinnat ovat pompanneet lyhyessä ajassa, johtuen Ukrainan sodasta. Nyt, Putinin ehdottaessa Venäjällä osittaista liikekannallepanoa, ei sodan loppua näy.

Tavallinen kansalainen ei voi sodalle juuri mitään tehdä, eikä ruuan hinnalle. Yksi juttu on kuitenkin, johon jokainen voi vaikuttaa: oma sähkönkulutus.

Nykyajan kodinkoneissa on ajastimet, joilla saa ajastettua pesutoiminnot tapahtumaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Nämä ajastimet löytyvät useimmista astianpesukoneista, pyykinpesukoneista, sekä kuivausrummuista ja vastaavista.

Pörssisähkön hintavaihtelua ja päivähinnan hurjia ennätyslukemia olemme saaneet seurata jo hyvän tovin. Pelkään kuitenkin pahoin, että vielä rajummat ajat ovat edessäpäin. Ilmojen kylmetessä ja celsius-asteen hivuttauduttua nollarajan alapuolelle on moni kotitalous lirissä, varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa.

Meillä ovat Suomessa olleet asiat monelta kantilta niin hyvin jo pidemmän aikaa, etteivät eläkeikäisiä nuoremmat ole tottuneet ajatukseen, että sähköt voisivat olla poikki, koska sähköä ei vain riitä kaikille, tai että ruokaa ostaessa joudummekin entistä tiiviimmin tuijottamaan kilohintaa kappalehinnan sijaan.

Olemme eläneet leveästi ja kuluttaneet paljon katsomatta, mistä hankimme ja millä hinnalla, saati mihin vuorokaudenaikaan käytämme sähköä. Tämän tyyppinen kulutustottumusten normalisoituminen on ollut myös luonnon monimuotoisuutta köyhdyttävää toimintaa.

Jokainen ihminen voi tehdä arjessaan pieniä valintoja, joilla yhteen laskettuna on suuri merkitys. Nyt, jos koskaan, on hyvä aika alkaa opiskella omaa talouttaan sekä omien kulutustottumusten tarkkailua. Tämän toteuttaminen vaatii pelkästään viitseliäisyyttä, ei laisinkaan korkeakoulutusta tai isoa investointia – päinvastoin.

Energiakriisi ei ole yhden miehen show. Tämä ei ole mikään ohimenevä, itsestään pois kuluva asia, jonka voisi lakaista maton alle, vaikka moni näyttää niin ajattelevan. Jos ihminen on niin laiska, ettei jaksa tehdä asialle mitään, on turha valittaa, miten asiat todellisuudessa ovat.

Kirjoittaja on kauppatieteiden opiskelija ja Lahden Kokoomusnaisten hallituksen jäsen.