Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Länsi-Eurooppa ajaa itsensä lamaan ja suurtyöttömyyteen

Tuntuu siltä, että Euroopan päättäjät eivät nyt ymmärrä tuon itse rakennetun sähkön markkinamekanismin vaikutuksia Euroopan kauppaan maailmanmarkkinoilla. On turha syyttää Venäjää, kun on itse rakennettu toimimaton sähkön markkinamekanismi huutokauppoineen, futuureineen ja johdannaisineen, joka tällä hetkellä nostaa sähkön hintoja yli kymmenkertaisiksi tai huippukulutuksen aikoina jopa monikymmenkertaiseksi.

Se pitäisi romuttaa ja rakentaa uusi normaaliin kaupankäyntiin perustuva sähkönmyyntijärjestelmä, jotta voidaan palauttaa sähkön hinnat normaaleiksi. Eurooppa tarvitsee kymmeniä uusia ydinvoimaloita, suurvoimaloita, jotka voivat tasata ja säätää sähkön jakelua kulutuksen vaihteluissa.

Tuuli- ja aurinkovoimatuotanto vaihtelee rajusti säiden mukaan – niillä ei pelasteta Euroopan kasvavaa sähkön kulutusta, tarvitaan myös tasaavia suuria sähköntuotantoyksiköitä, joilla voidaan tuottaa sähköä tasaisesti. Niitä ei rakenneta yhdessä yössä, vaikka sähkön hinta olisi satakertainen. Olkiluoto 3, 20 vuotta rakennettu laskettuna tarjouskilpailuvaiheesta 2002.

Pitäisi ymmärtää, että ei ole vain kysymys siitä, mitä kuluttaja ja yritys sähköstään ja energiastaan maksaa, vaan siitä, että tuo kallis energia kertautuu lopputuotteen hinnassa joka ikisessä jalostus- ja kuljetusvaiheessa: kaivokselta autoksi, traktoriksi, lapioksi, tietokoneeksi, yritysten tuotantokoneiksi ja mitä moninaisimmiksi lopputuotteiksi.

Joka ikinen tuotannon vaihe lisää tuon kalliin energian hinnan siihen myymäänsä jalostusvaiheeseen ja vielä kauppa lisää kalliin energian hinnan lopputuotteen myyntihintaan; näinhän on pakko tehdä, jottei yritys mene konkurssiin.

Ymmärtävätkö päättäjät Suomessa ja EU:ssa tätä todellisuutta?

Me ymmärrämme, että metsän istutuksesta, raivauksesta, hoidosta, lannoittamisesta, ojituksesta tukkipuuksi ja sieltä jalostukseen rakennuspuutavaraksi, pahvipakkauksiksi, paperiksi, rakennuslevyiksi ynnä muuksi jokainen vaihe lisää lopputuotteen hintaa kalliilla energialla.

Ymmärrämme myös, että maataloustuottaja on ketjun puolivälissä tai sen loppupäässä, sillä hän tarvitsee niitä traktoreita, työkoneita, lannoitteita ynnä muita, joiden hintaan on jo tuo kallis energia lisätty joka ikisessä jalostusvaiheessa eikä vain siellä viimeisessä traktorin kokoonpanotehtaassa. Kun maito lähtee meijeriin, kuljetuksen energia lisää tuon maidon hintaa ja meijeri tarvitsee pakkausmateriaaleja ja vastaavia. Olemme siis moninkertaistaneet kalliit energiahinnat noihin kaupan myymiin tölkkeihin.

Olemme loputtomassa inflaatiokierteessä, koska kallis energia on moninkertaisena vaikuttamassa kuluttajien ja yritysten tarvitsemien lopputuotteiden hintoihin. Metallifirma, joka yrittää myydä lopputuotteitaan EU:n ulkopuolelle on suorastaan ahdingossa, koska se ei maailmanmarkkinahintoihin voi lainkaan vaikuttaa ja kallis energia Euroopassa nostaa sen tuotteiden hintaa moninkertaisen energian hinnan verran.

Firma ei voi hinnoitella tuotettaan maailmanmarkkinahintaa korkeammaksi, koska kilpailu on kovaa. Aasia, Afrikka, Etelä-Amerikka syytävät markkinoille halvoilla energian hinnoilla valmistettuja tuotteita. EU:n keskuspankki koronnostoineen pahentaa nyt inflaatiota, koska koron nostaminen vaikuttaa myös yritysten lainojen kallistumisen myötä kilpailutilanteeseen EU-alueella.

Elleivät EU-päättäjät ja EU-valtioiden johtajat ymmärrä tätä todellista hätätilaa, EU on menossa nopeasti viennin romahtamiseen, suurtyöttömyyteen ja lamaan, ja hinnat vain jatkavat nousuaan, koska energian hinnat nousevat edelleen tällä järjettömällä Euroopan sähköpörssijärjestelmällä.

Tilanne aiheuttaa myös EU-maiden talouksiin valtavia paineita. Lainojen korot nousevat ja valtioiden tulot putoavat. On pakko leikata kaikista menoista, voimme mielestäni sanoa, että EU:n hyvinvointialue muuttuu pahoinvointialueeksi.

EU-päättäjien ja EU-valtioiden päättäjien on nyt toimittava äärimmäisen ripeästi ja puututtava sähköenergiakauppaan, koska muutoin Eurooppa ajetaan todella äärimmäiseen kurjuuteen. Ihmisten ostovoima heikkenee rajusti, mikä edelleen ajaa terveitä yrityksiä konkurssiin.

Valtioiden ja kuntien verotulot romahtavat, ja lainoja saa vain yhä korkeammilla koroilla, koska luotonantajien riskit kasvavat. Nälkä tulee todelliseksi myös Länsi-Euroopassa. Ymmärtävätkö päättäjät Suomessa ja EU:ssa tätä todellisuutta?

Kirjoittaja on lahtelainen.