Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Chiméne Bavardin kolumni Sote-uudistus tulee – oletko valmis ja kuka meitä hoitaa?

Mitähän ensi vuonna tapahtuu? Tätä mietin, kun kuulen uutisia sote-uudistuksesta. Ne tuntuvat niin sekavilta. Vaikka olen tehnyt muutamia aiheeseen liittyviä asiantuntijoiden haastatteluja, en voi kehua olevani kartalla. Suomen historian merkittävimmäksi hallinnolliseksi uudistukseksi sanottu sote on niin monitasoinen asia, että tavallisen kuntalaisen on vaikea päästä siihen kiinni.

Pääpointti on se, että tammikuusta lähtien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Tässä tulee ensimmäinen hämärä kohta. Kunta on ihanan tuttu ja turvallinen juttu, mutta hyvinvointialue maistuu suussa sanalta, joka pitää googlettaa.

Sote-uudistusta selittävällä sivustolla kerrotaan, että hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue tytäryhteisöineen muodostaa hyvinvointialuekonsernin. Rahoitus perustuu aluksi pääosin valtion rahoitukseen. Päijät-Hämeen hyvinvointialue on perustettu viime vuonna, uusi johtaja aloitti pestissään syysuussa. Silti asiat tuntuvat monille kaukaisilta.

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenmukaiset ja laadukkaat palvelut, parantaa niiden saatavuutta ja hillitä kustannuksia. Tämä kaikki kuulostaa hienolta ja tavoittelemisen arvoiselta.

Kunta on ihanan tuttu ja turvallinen juttu, mutta hyvinvointialue maistuu suussa sanalta, joka pitää googlettaa.

Usko mahtavaan tulevaisuuteen horjuu, kun kuulee puhetta rahasta. Päijät-Hämeessä hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy noin 7 600 työntekijää hyvinvointikuntayhtymältä, pelastuslaitokselta ja kunnilta. Valtakunnallisesti työnantaja vaihtuu uudistuksessa 175 000 henkilöllä.

Uuden työnantajan on tässä yhteydessä tasattava työntekijöiden palkkoja, mikä tarkoittaa palkankorotuksia. Ammattiyhdistysten mukaan palkkaharmonisointiin varatut sadat miljoonat eurot eivät riitä. Palkkojen harmonisointi on hikinen urakka, ja se luultavasti tulee johtamaan palkkakilpailuun hyvinvointialueiden välillä. Entä miten palkankorotuksiin suhtautuvat kunnille edelleen jäävät matalapalkkaiset ammattiryhmät, kuten varhaiskasvatuksen ammattilaiset? Haluavatko hekin parempaa palkkaa?

Sote-sopan vahvin mauste on hoitajien työtaistelutilanne. Hoitajat ovat jo pitkään ilmaisseet tyytymättömyyttään palkkaan ja työoloihin, mutta sopua työnantajapuolen kanssa ei ole syntynyt.

Tavallisen suomalaisen on helpompi ymmärtää hoitajien työkiista kuin sote-uudistus. Moni varmaan soisi sairaanhoitajille paremman palkan, sillä Suomessa on perinteisesti arvostettu sairaanhoitajia. Koronapandemian aikana arvostus nousi, kun monet hoitajat paiskivat hommia vaillinaisten suojavarusteiden kanssa pelastaakseen ihmishenkiä.

Nyt osa hoitajista näyttäytyy ulospäin pettyneiltä, väsyneiltä ja vihaisilta. Niin vihaisilta, että he puhuvat ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen rinnalla joukkoirtisanoutumisista ja lakoista tehohoito-osastoilla. Vastapuoli löi pöytään lain välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana. Tehy kutsuu sitä pakkotyölaiksi. Tilanne on tulehtunut.

Vaikka joukkoirtisanoutumisia ei tulisikaan, Suomessa kärsitään pahenevasta hoitajapulasta. Hoitajia on jäämässä lähivuosina runsaasti eläkkeelle eikä uusia näy. Erityisen paljon käsiä tarvittaisiin vanhuspuolelle. Apua on etsitty ulkomaita myöten.

Mitä näistä uutisotsikoista, asiantuntijoiden kommenteista, hoitajien mielenosoituksista ja poliitikkojen puheista jää mieleen? Ainakin harras toive, että tästä selvitään ilman palveluiden katoamista kauemmaksi. Digipalvelut ovat joskus hyvä lisä, mutta tarvitsemme edelleen osaavia ihmisiä hoitamaan meitä. Haluan vuodenvaihteen jälkeenkin mennä tarvittaessa luottavaisin mielin sote-alan ammattilaisten pakeille.