Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Syömävelan sijaan sijoitusvelkaa ja verot pois

Meille on kerrottu, että raha pitää sijoittaa tuottavasti. Syömävelka on porvarin painajainen, samoin verot. Jotta porvari saataisiin tyytyväiseksi, talous vaatisi rakenteellisen uudistuksen. Ehdotan tässä varteen otettavan vaihtoehdon.

Sen sijaan, että valtio ottaa velkaa syömiseen, valtio voisi ostaa velkarahalla yritysten osakkeita. Osakkeiden ostaminen, jos mikä, on sijoittamista tuottavaan toimintaan erityisesti, jos sijoitukset kohdistuvat erityisen tuottaviin yrityksiin.

Kunnat ovat kautta aikain kunnostautuneet piiloverotuksen käyttämisessä asettamalla omistamilleen yhtiöille rankkoja tuottovaatimuksia. Samaa menetelmää voisi myös valtio käyttää omistamiensa yhtiöiden suhteen.

Mitä enemmän valtio omistaisi tuottavia yrityksiä ja mitä suurempia tuottovaatimuksia asetettaisiin, sitä enemmän valtio saisi rahaa jaettavaksi hyvinvoinnin edistämiseen. Kun valtio ostaisi myös kunnalliset toimijat markkinoita häiritsemästä, voitaisiin koko verojärjestelmä uudistaa.

Enää ei tarvitsisi maksaa veroja, kun valtio saisi tulonsa yritysten voittoina, ja kun kansalaisen ei tarvitsisi maksaa veroja, hän voisi jopa rikastua.

Kerrotun kaltaista veroa porvari maksaisi varmaankin ilosta ilmaan hyppien, koska kysymyksessä olisi aitokapitalistinen voiton maksimointi omistajalle. Kun verot lakkaisivat kuppaamasta kansalaista, oletettavasti meilläkin olisi hetken kuluttua miljonäärejä. Kenties enemmän kuin Sveitsissä.

Joitakin porvareita on jo pitempään rieponut erityisesti se, että Sveitsissä joka seitsemäs ihminen on miljonääri. Suomessa vain muutama hassu. Siis miljonääri.

Kirjoittaja on lahtelainen.