Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Muuttuva toimintaympäristö vanhoilla lääkkeillä ei ole hyvä yhdistelmä

Lahden kaupungin eri lautakunnat käsittelivät vuoden 2023 talousarviota ja hyväksyivät omat budjettinsa ensi vuodelle. Askelmerkit tulevaan ovat kristallin kirkkaat. Ovista tuli ulos valtuutettuja, jotka kertoivat suurista voitoista, vaikka alijäämä paisuu merkittävästi monella toimialalla tulevina vuosina.

Asian voi kääntää myös toisinpäin ja todeta, että leikkaamme massiivisesti tulevien sukupolvien hyvinvoinnista omia poliittisia voittoja tukeaksemme.

Kaupunkiympäristölautakunnassa perussuomalaiset esittivät, että vallitsevassa taloudellisessa epävarmuudessa palvelualue luopuu uusista lisärekrytoinneista ensi vuoden osalta ja pidättäytyy nykyisessä henkilöstömäärässä. Me emme siis olleet käynnistämässä massiivisia yt-kierroksia, vaan jäädyttämässä henkilöstökulut nykyiselle tasolle.

Tämä voi tulla silmille yllättävänkin nopeasti.

Tällä olisi ollut nykyiseen budjettiin noin 700–900 tuhannen euron vuotuinen positiivinen vaikutus eli koko strategiakaudella usean miljoonan euron positiivinen talousvaikutus. Esitys hävisi yllätykseksemme lopulta äänin 7–3, ja tällä päätöksellä lautakunta siunasi julkisen sektorin paisuttamisen tuleville vuosille.

Kannatan itse vahvaa ja dynaamista julkista sektoria, joka mukautuu kulloiseenkin yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Ehdotetut uudet työtehtävät ovat tärkeitä, ja näihin tarvitaan ehdottomasti panostuksia. Omassa ajattelussa ja ehdottamassamme vaihtoehdossa suurin ero tulee siinä, että lisärekrytointien sijasta organisaatiossa pitäisi johtaa ja priorisoida työtehtäviä uudelleen.

Tästä haastoin myös kollegoita lautakunnassa, mutta ratkaisuehdotus ei valitettavasti saanut kannatusta. Nyt mennään helpointa väylää ja päätöksen kustantavat jälleen työssä käyvät veronmaksajat.

Toimintaympäristömme muuttuu ensi vuoden alusta merkittävästi, kun sote-alueet aloittavat toimintansa. Tämän päälle sumuverhoa kasvattavat vallitseva taloustilanne, nousevat korot ja muut kustannukset, mahdollinen palkkainflaatio sekä makrotalouden epävarmuudet, ja nämä kannattaisi ottaa suunnittelussa huomioon etupainotteisesti.

Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa nykyiseen tasoon, ja me pahennamme tilannetta omalla toiminnallamme tulevaisuuden osalta yhä enemmän. Viimeiset kymmenen vuotta jokaista julkiseen talouteen lisättävää euroa on voinut pitää investointina, koska korkotaso on ollut nollassa tai jopa negatiivinen. Nyt pääomalle on vihdoin tulossa hinta ja useat aikaisemmin tehdyt päätökset eivät olekaan enää investointeja, vaan julkisen talouden tosiasiallista syömävelkaa, jolla ei saada positiivista tuottavuus- tai talouskasvuvaikutusta.

Kaikki poliittiset liikkeet ja kansalaiset peräänkuuluttavat rakenteellisia uudistuksia ja perussuomalaiset esittivät lautakunnassa juuri näitä, joita nyt kaivattaisiin yhteiskunnan usealla eri osa-alueella. Olemme nyt kuitenkin valitsemassa vanhat toimintamallit muuttuvassa toimintaympäristössä, ja tämä voi tulla silmille yllättävänkin nopeasti.

Kirjoittaja on Lahden kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 2. varapuheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (ps.).