Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Alakynteen joutunut Venäjä kasvattaa panoksia riskien uhallakin

Panokset kovenevat Ukrainan sodassa. Ukrainan vastahyökkäyksissä alakynteen jäänyt Venäjä aikoo järjestää ”kansanäänestyksiä” liittymisestä Venäjään.

Näennäisiä ja näytösluonteisia äänestyksiä on määrä järjestää 23.–27. syyskuuta niin sanotuissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa sekä Venäjän miehittämillä Hersonin ja Zaporizzjan alueilla. Kun alueet olisi muodollisesti liitetty osaksi Venäjää, niille kohdistuvat sotatoimet voitaisiin katsoa sodanjulistukseksi Venäjää vastaan. ”Sotilaallinen erikoisoperaatio” voitaisiin muuttaa virallisesti sodaksi, mitä se tosiasiassa on kaiken aikaa ollutkin.

YK:n yleiskokouksessa tiistaina puhuneen presidentti Sauli Niinistön mukaan Vladimir Putin on nyt laittanut kaiken peliin, pokeritermein all-in. Länsimaat ovat tuominneet ”kansanäänestykset” petoksena ja valheena. Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen pidättyväisesti suhtautunut Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että Ukrainan pitää pystyä torjumaan Venäjän hyökkäys. Scholzin mukaan Putin uhkaa tuhota sodallaan myös oman maansa.

Venäjän joukot ovat syyskuussa joutuneet vetäytymään muun muassa Harkovan alueelta Koillis-Ukrainasta. Sodankulun kääntääkseen Putin ilmoitti keskiviikkona televisiossa esitetyssä puheessaan osittaisesta liikekannallepanosta. Samalla hän kertoi Venäjän lisäävän asetuotantonsa rahoitusta. Sotaa Putin ei julistanut, joten ihan kaikkia kortteja ei lyöty pöytään.

Kutsuttavia voi olla vaikea motivoida.

Vaikka liikekannallepano käynnistyy Putinin mukaan heti, se tuskin muuttaa sodan asetelmia Venäjän eduksi nopeasti, jos myöhemminkään. Liikekannallepano vie aikaa. Joukkoja pitäisi kouluttaa ja niiden huolto järjestää. Nämä asiat eivät Venäjän armeijalta ole Ukrainassa sujuneet. Aseita puuttuu. Kalusto on huonokuntoista ja suojavarusteet kehnoja.

Rintamalle kutsuttavia voi olla vaikea motivoida. Venäjän joukkojen jäljiltä paljastuneet julmuudet ja joukkohaudat kertovat paitsi brutaalin väkivaltaisesta hallintokulttuurista, myös armeijan huonosta moraalista. Saman viestin antavat venäläisten asemien siivottomuus sekä kaluston ja asetarvikkeiden leväperäinen käsittely.

Osittaiseenkin liikekannallepanoon liittyy Kremlin kannalta sisäpoliittisia riskejä, kun rintamalle ei haalita taistelijoita vain laajan Venäjän maan köyhiltä syrjäseuduilta ja vankiloista. Google-hakukoneen käyttöä seuraavat tiedot kertoivat, että venäläiset alkoivat keskiviikkona joukolla etsiä tietoa siitä, miten Venäjältä pääsee pois ja miten pystyä välttämään asepalvelus.