Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Emme taida kaikki ollakaan saman arvoisia

Tällainen yksikertainen ihminen kansakoulupohjalta ei ymmärrä viisaampiensa aivoituksia. Minulle näytettiin kaupungin virkamiehen antamaa päätöstä Launeen perhepuiston tilojen antamisesta venäjänkieliselle musiikkileikkikoululle yhtenä iltana viikossa. Minulta pyydettiin neuvoa, mitä tehdä.

Tämä leikkikoulu on toiminut siellä jo vuosia, mutta nyt korona vaikeutti toimintaa ja tilavuoro piti anoa uudelleen. Päätöksessä luki, ettei tilaa voida antaa ilmaiseksi, koska ei voida suosia yhtä kielialuetta, ja että jatkossa peritään osallistumismaksu.

Nyt sinne olisi tulossa myös ukrainalaisia lapsia, joilta ei peritä maksua. Vetäjä on eläkeläinen vapaaehtoinen ilman muita tuloja.

Haluaisin tietää, minkä muunkielisillä lapsilla siellä on toimintaa ja maksavatko he vuokraa. Miten tilanne on muuttunut aikaisempaan verrattuna? Onko vain niin, että päätöksenteosta vastaakin eri ihminen? Venäläisiin kohdistuva syrjintä? Entä ukrainalaiset?

Toinen ihmettelyn aihe on ukrainalaisten tilanne. Tietooni on tullut, että esimerkiksi Nastolassa asuvat työhaluiset ovat joutuneet kirjoittamaan sopimuksen työnantajan kanssa tietämättä, mitä se pitää sisällään. Työpaikka on lähes sadan kilometrin päässä Lahdesta. Työntekijät joutuvat itse huolehtimaan matkan Nastolasta Lahteen, ja sieltä työantaja kuljettaa heidät työpaikalle.

Minusta tässä haisee hyväksikäyttö. Tällaiseen ei kai pysty ammattiliitto vaikuttamaan? Mikä on työsuojelupiirin mahdollisuus ja rooli tässä ja muissakin muun maalaisten työsopimuksissa? Valvotaanko niitä ollenkaan?

Tässä tulee mieleen aika, jolloin meillä oli paljon työttömiä ja osa otti jopa velkaa, että pääsi matkustamaan työn perässä Saksaan, Japaniin ja muualle. Palkkoja haettiin kissojen ja koirien kanssa, ja joskus paluu järjestyi vain valtion kustannuksella.

Miksi ihmisiä, jotka haluavat tehdä töitä, käytetään hyväksi. Emme taida kaikki ollakaan saman arvoisia?

Kirjoittaja on lahtelainen.