Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Outoja syytöksiä Koskisen vastauksessa

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Marja-Kaarina Koskinen vastasi kirjoitukseeni (ESS 16.9.) koskien hyvinvointialueen johtajien valintaa. Kerroin siinä, kuinka Etelä-Karjalassa johtajapaikat täytetään – ne laitetaan avoimeen hakuun. Näin tehdään monella muullakin alueella. Hyvinvointialue on uusi organisaatio ja muun muassa rahoitus, toiminnanohjaus tulee merkittävästi muuttumaan. Mielestäni myös Päijät-Hämeessä tulee tehtäviin saada parhaat johtajat.

Aika outo mielipide on, että olisin tässä kirjoituksessa jotenkin arvioinut Päijät-Hämeen pelastuslaitosta tai sen johtajaa. Lainasin tekstissä suoraan lauseen Pelastustieto-lehdestä ja muutenkin käsittelin jutussani vain johtajien valintaa yleisesti.

Sitä vastoin aikaisemmin olen kirjoittanut Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen työturvallisuudesta ja epäilyksestäni, ettei se ole kunnossa. Olen myös kertonut, kenellä on vastuu tästä ja toivonut korjauksia.

Vastaukset ovat olleet hyvin puutteellisia, eikä työturvallisuudesta ole avoimesti kerrottu. Kerrottu on pelastuslaitoksen edelläkävijyydestä ja biomonitoroinnista, mutta oltu hyvin hiljaa muun muassa siitä, onko kaikilla maastopalon sammuttajilla kasvot peittävät ja työn mahdollistavat hengityssuojaimet, hiilimonoksidi-ilmaisimet, maastopalojen sammuttamiseen sopivat suojavarusteet.

Pelastuslaitoksen vastauksessa (ESS 10.11.2021) todettiin, että sopimuspalokunnille on tehty kysely, jolla kartoitetaan toimia altistumisen vähentämiseksi sekä suojavarusteiden tilannetta. Mikä on tämän selvityksen tulos ja onko tämän selvityksen puutteita lähdetty korjaamaan ja miten?

Runsaasti altistuvat sopimuspalokuntalaiset tulee ilmoittaa Asa-rekisteriin. Tehdäänkö näin ja onko rekisteriin kirjatuille järjestetty työterveystarkastukset? Puhdaspaloasemakonsepti on ollut käytössä jo vuodesta 2010. Kuinka monta sellaista paloasemaa on, jotka eivät vielä ole konseptin mukaisia?

Kesän aikana julkisuudessa olleet kuvat Päijät-Hämeen maastopalojen sammuttamisesta osoittavat puutteita suojavarusteissa – ei suojaavia ja käyttökelpoisia maastosammutusvarusteita, ei kasvot peittäviä hengityssuojaimia ja niin edelleen.

Olen perustellut kantani tutkitulla tiedolla, kyselytutkimuksilla ja lainsäädännöllä – Marja-Kaarina Koskinen on nämä yleensä kiistänyt. Pelastusjohtaja kuitenkin vastaa näistä kysymyksistä ja puutteiden korjaamisesta.

Kirjoittaja on lahtelainen järjestöneuvos.