Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Valtiovalta ei voi väistää vastuutaan ihmisten hengestä ja terveydestä

Ei auttanut, vaikka Tehy ja Super marssittivat perjantaina joukkonsa osoittamaan mieltään Eduskuntatalon portaille asti. Vastalauseet kaikuivat kuuroille korville, sillä hoitajien pakkotyölaiksi haukkuma lakiesitys "välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana" jatkoi etenemistään Eduskuntatalon seinien sisäpuolella kuin höyryveturi.

Jo aamutuimaan varmistui, että lakiesitys saa eduskunnalta lopullisen siunauksen jo lähipäivinä hallituksen saavutettua sen sisällöstä sovun, jonka vasemmistoliittokin oli valmis allekirjoittamaan. Tämä oli eritoten pääministeripuolue SDP:lle tärkeää, jotta hoitajat voivat jatkossa purkaa raivoaan hallituksen toiseenkin vasemmistopuolueeseen. Muillekin hallituskumppaneille vasemmistoliiton lipeäminen yhteisestä rintamasta olisi ollut niin kova pala, että yhteistyön jatkaminen nykyisessä kokoonpanossa olisi käynyt saman tien kyseenalaiseksi.

Hallituskriisin uhka väistyi, kun kumppanit taipuivat tekemään lakiesitykseen vasemmistoliiton vaatimia lievennyksiä. Nähtäväksi jää, vesittävätkö ne itse tavoitteen, joka on varmistaa, että työtaistelu ei vaaranna potilaiden henkeä ja terveyttä.

Määräaikainen laki koskee lähinnä tehohoitoa ja kotihoitoa, mutta Tehyn ja Superin mukaan se vie työtaisteluoikeuden koko hoitoalalta ja on siten perustuslain vastainen. Väite ei kestä kriittistä tarkastelua. Toki perustuslakivaliokuntakin päätyi perjantaina toteamaan, että lakiesitys rajoittaa työtaisteluoikeutta. Silti valiokunta löysi siitä niin painavat perusteet, että se saattoi pitää lakia välttämättömänä. Ihmisen elämä on niin ylitsekäyvä perusoikeus, että se on voitava turvata kaikissa oloissa työtaistelut mukaan lukien.

Hoitojärjestöjen väite ei kestä kriittistä tarkastelua.

Tehy ja Super saavat syyttää "pakkolaista" vain itseään, sillä ne olisivat voineet välttää sen helposti rajaamalla teho-osastot ja kotihoidon kriittisimmät toiminnot suojelutyönä työtaistelunsa ulkopuolelle. Silloin hallituksen ei olisi tarvinnut puuttua asiaan. Nyt sillä oli siihen velvollisuus, sillä valtiovalta ei voi väistää vastuutaan kansallisten hengestä ja terveydestä, toisin kuin hoitajajärjestöt näköjään voivat.

Vastuunsa kantoi myös Helsingin käräjäoikeus kieltäessään teho-osastoja uhanneet lakot miljoonasakon uhalla. Siten hoitajat joutuvat turvautumaan muihin konsteihin vauhdittaakseen neuvottelujaan. Nyt uhkana ovat joukkoirtisanoutumiset, jotka niin ikään asettavat hallituksen kiperään tilanteeseen, ellei neuvottelupöydässä löydetä sopua sitä ennen, kuten olisi toivottavaa.