Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Lahden Talojen hallintokulut vuokralaiselle kohtuuttomia

Olen kuullut asukkaiden kertomana kaupungin vuokrataloyhtiön Lahden Talojen vuokraan sisällyttämien hallintokulujen määrästä euroina. Se on heidän ja omastakin mielestäni aivan uskomattoman korkea.

Mihin perustuu 1,45 euron neliökohtaisten hallintokulujen periminen vuokrassa? Sen tuotto on sitä suuruusluokkaa, että kyseessä on ahneus ja liikevoiton kasvatus.

Yhtiön toiminta on suurelta osin sosiaalista asuntotoimintaa ja sen vuokralaiset ovat usein pienituloisia, maahanmuuttajia ja sosiaalisen avun sekä asumistuen piirissä olevia. Näin ollen kaupunki ja Kela tukevat yhtiötä myös noiden vuokralaisten maksamien hallintokulujen osalta.

Lahden Talot on johdon ja henkilöstön työnantajana kaupungin muihin tytäryhtiöihin verrattuna poikkeus, jos asiaa katsotaan tulospalkkioiden ja henkilöstöetuuksien mittareilla. Tulospalkkion lisäksi on lounas- ja joillakin puhelinetu. Olisi hyvä tietää, ketkä tämän "herkun" ovat aikoinaan rakentaneet?

Kysyin sähköpostitse hallintokulujen perusteita yhtiön hallituksen puheenjohtajalta, varapuheenjohtajalta sekä konserni- ja tilajaoston puheenjohtajalta. Kukaan heistä ei vastannut. Lieneekö kyseessä tavanomainen liikesalaisuus? Joka tapauksessa vastaamattomuus antaa erittäin huonon kuvan vuorovaikutuksesta ja avoimuudesta yhteiskunnan asioissa. Peruskysymys tässä on, että miksi pienituloisten yhtiön vuokralaisten on maksettava hallinnon tulospalkkiot ja ruokailut, kun itsellä ei ole varaa kunnon ateriaan?

Kirjoittaja on Lahden kaupungin varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen (sd.).