Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ikääntyneiden palveluasuminen säilytettävä

Ikäihmisten asumispalveluja koskeva lainsäädäntö muuttuu. Lakimuutos tarkoittaa, että jatkossa nykyisenlaista palveluasumista ei tarjota, vaan se korvataan yhteisöllisellä asumisella. Palvelut järjestetään erikseen tukipalveluina, kotihoitona ja tarvittaessa muina sosiaalipalveluina. Laissa ei edellytetä, että kohteessa on oma henkilöstö sen asukkaiden palveluja varten.

Palveluasumisessa asuu paljon tukea tarvitsevia iäkkäitä henkilöitä, jotka eivät ole selvinneet kotihoidon turvin kotonaan. Pääsääntöisesti kuitenkin tuen tarve öisin on satunnaista.

Mikäli lakiin ja sen tulkintaan ei tehdä korjausliikettä, tarvitsevat miltei kaikki nykyiset palveluasumisen asukkaat ympärivuorokautisen palveluasumisen paikan. Henkilökuntaa tulee lisätä merkittävästi, sillä henkilöstömitoitusvaade palveluasumisessa on 0,3 ja 1.4.2023 alkaen ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 0,7.

Kaikki toimijat eivät ole valmiita lisäämään ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja, sillä asukaspaikkoja on jo nyt tyhjillään hoitajapulan vuoksi. Tällöin näiden asukkaiden hoitoon tulee hyvinvointialueen keksiä uusia paikkoja, paikoista on kuitenkin jo nyt pulaa.

Talouden kannalta tämä muutos tarkoittaa noin 10 miljoonan vuosittaista lisämenoa, mikäli hyvinvointialueella on 300 palveluasumisen asukasta. Kun juuri tällaiselle palvelulle on enenevissä määrin tarvetta, ovat kustannusvaikutukset vielä suuremmat.

Joillakin alueilla laki tulkitaan siten, että tulee saada uusia yhteisöllisen asumisen paikkoja, joissa työskentelee yhteisökoordinaattori ja kukin asukas tilaa tarvitsemansa palvelut, mistä haluaa.

Mikäli palveluasumisen tarpeessa olevat todetaan yhtäkkiä näin hyväkuntoisiksi, tulee kotihoidon käyntejä paljon, pysyvät hoitosuhteet katoavat, kriisissä olevan kotihoidon henkilöstöpula syvenee entisestään ja sairaalakäynnit varmasti lisääntyvät.

Itä-Suomessa on suunnitteilla vuorokausihintainen asumispalvelu, jossa palvelu ostetaan kokonaisuudessaan samalta palveluntuottajalta. Käytännössä näin ollen palveluasumisen kaltainen palvelu säilyisi.

Nyt tehty lakimuutos palveluasumisen poistamisesta on täysin järjetön. Lakimuutos luo toiminnallisesti ja taloudellisesti lisäpaineita hyvinvointialueille sekä haastaa ikäihmisten ja työntekijöiden arkea merkittävästi. Vaikka tarvitsemme yhteisöllisiä asumispalveluja, tarvitsemme myös palveluasumista ympärivuorokautisen palveluasumisen rinnalla.

Meillä ei ole varaa luoda lisäongelmia ikäihmisten palveluihin. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutokset 30.6.2022 ja lakimuutoksia on esitetty voimaan astuviksi jo 1.1.2023. Nyt pitää nopeasti tehdä päätös, että nykyisen muotoinen palveluasuminen säilytetään.

Kirjoittaja on TJ, YTM ja Pirkanmaan aluevaltuutettu (kd.).