Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Etelä-Karjalan sote-viroissa kokonaan uusia tai uudelleen järjestettyjä

Vastaan Isto Kujalan mielipidekirjoitukseen "Hyvinvointialueen johtajapaikat on pantava avoimeen hakuun" (ESS 15.9.).

Isto Kujala jatkaa ikävällä tavalla vihjaillen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toiminnan ja johtamisen aliarviointia. Vertailukohtana kirjoituksessa on nostettu Etelä-Karjala, mutta hän jättää kertomatta todellisen syyn, eli ”osa tehtävistä on selvästi uusia tai merkittävästi uudella tavalla järjestettyjä, esimerkiksi professiojohtajat, strategia- ja hallintojohtajat ja vaikuttavuus- ja tietojohtaja”. Toki Eksoten johtaja toivoo myös, että virkoihin hakeutuvat olisivat parhaita tekijöitä.

Isto Kujalalla on myös kristallipallo, joka kertoo vahvasti, että pelastustoimen toiminnan perusteet muuttuvat merkittävästi. Valitettavasti täytyy todeta, että pelastustoimea säädellään lainsäädännön pojalta ja vahvasti sisäministeriön normiohjauksessa. Lakisääteisten vaatimusten täyttämistä valvoo sitten aluehallintovirasto, avi.

Hyvinvointialueella toiminta sopeutetaan osaksi uutta organisaatiota, mutta toimintaa ohjaavat peruspilarit säilyvät vakaina, mutta uutena ohjauselementtinä on tietysti hyvinvointialueen strategia sekä ohje-, hallinto- ja johtosäännöt.

Voiko toiminta olla enempää läpinäkyvää? Mielestäni ei.

Toiminnan läpinäkyvyyden takeena on ollut demokraattisesti valittu nykyinen johtokunta, jonka toiminta päättyy tilikauden päätökseen. Johtokunnassa ovat olleet edustettuna kaikki Päijät-Hämeen kunnat. Toimintaa on arvioitu tuotetun näytön pohjalta, joita ovat tasapainotettu tuloskortti, erilaiset tilastot (valvontatoiminnan ja turvallisuusviestinnän toteutuma, pelastustoiminnan toiminnallinen toteutuma), sekä talouden tunnusluvut.

Tunnuslukuja verrataan asetettuihin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin. Keväällä 2022 oli avin tarkastuskäynti, jossa arvioitiin lakisääteisten vaatimusten täyttymistä. Tästä tarkastuskäynnistä selvisimme kiitosmaininnoin. Tämän lisäksi tulee huomioida, että pelastustoimi on yksi alue Päijät-Hämeen liiton sateenvarjon alla ja toiminnan toteutusta arvioidaan myös liiton hallituksen toimesta.

Voiko toiminta olla enempää läpinäkyvää? Mielestäni ei. Johtokunta on vahvasti sitoutunut toimintaan ja osaa olla oikeissa asioissa myös kriittinen. Johtokunnan puheenjohtajana olen syvästi pahoillani Kujalan tavasta aliarvioida pelastusjohtajan toimintaa aivan nimellä mainiten.

Kujalan kommentit tulee luonnollisesti jättää omaan arvoonsa, sillä ne eivät perustu mihinkään todelliseen ja osoitettuun toiminnan tai osaamisen puutteeseen. Pelastusjohtaja Hyvärinen on pitkälle kouluttautunut, ammatillisesti osaava ja johtajana muut huomioiva. Hyvinvointialue voi olla vain tyytyväinen saadessaan näin osaavan henkilön johtajiensa etujoukkoon.

Hyvinvointialueen uudelle lautakunnalle toivotan menestystä ja innostusta päättäjinä.

Isto Kujalalle voisin todeta, että faktat ja perusteet puuttuvat.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja.