Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Lahti Energia ryöstää lahtelaisia – vai lahtelaiset poliitikot?

Etelä-Suomen Sanomissa oli 12.9. iso juttu, jossa muun muassa Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikaraiselta kysyttiin, miksi Lahti Energia ei myy lahtelaisille halvempaa energiaa, kuten Pohjanmaalla toimitaan? Haikarainen selitti asiaa sähkön myynnillä Oomin kautta. Toimitusjohtajan selitys oli sinänsä oikea, mutta siitä ei selviä koko kuva.

Lahti Energia on siis kaupungin omistama yhtiö, jonka hallitus on päättänyt myydä sähköä Oomin kautta – aikaisemmin myynti tapahtui suoraan Lahti Energia toimesta. Lahti Energia myös omistaa Oomin – toki yhdessä muiden sen kautta sähköä myyvien tuottajien kanssa.

Lahti Energia myy siis sähkön pörssiin, josta Oomi sen ostaa ja myy edelleen asiakkailleen. Sähkön pörssihinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja kallein tuotantomuoto määrittää hinnan. Erityisesti kaasun hinta on noussut Venäjän pakotteiden vuoksi ja se nostaa kaasulla tuotetun sähkön hintaa pörssissä.

Lahtelaiset kuntapoliitikot voisivat määrätä omistamansa yhtiön myymään sähköä tuotantokustannuksiin perustuen.

Lahti Energia ei tuota sähköä kaasulla eli sen tuotantokustannukset eivät ole nousseet. Kun sähkön pörssihinta nousee, tulee Lahti Energian sähkön tuotannosta vielä entistäkin kannattavampaa. Tätä ”tuulen tuomaa” lisäkannattavuutta kutsutaankin windfalliksi.

Lahtelaisten sähkönkäyttäjien kannattaa olla nyt tarkkana; oikea taho, jolta olisi pitänyt kysyä sähkön hinnasta ovat lahtelaiset kuntapoliitikot, jota ovat nimittäneet Lahti Energian hallituksen – ei palkkarenki Haikarainen.

Lahtelaiset kuntapoliitikot voisivat tehdä uusia päätöksiä ja määrätä kokonaan omistamansa yhtiön myymään sähköä paikallisesti tuotantokustannuksiin perustuen – kuten on tehty Pohjanmaalla. Lahdessa kuitenkin tuloutetaan mieluummin lisääntyvät voitot kaupungin horjuvan talouden tukemiseen osinkoina ja maksetaanpa luultavasti myös Lahti Energian toimitusjohtajalle bonukset hyvin tehdystä työstä – katsokaapa vain!

Poliitikot istuvat käsiensä päällä suut supussa toivoen, että tilanne muuttuu ennen seuraavia kuntavaaleja 2025. Kannattaa käydä kysymässä näistä asioista kuitenkin jo eduskuntavaalien lähestyessä ja ehdokkaiden jalkautuessa vaalikarjan joukkoon.

Kirjoittaja on lahtelainen.