Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nina Rädyn kolumni Taksit viettävät hiljaisen hetken, Asikkalan murhatutkinta jatkuu

Koko maan taksiliikenne pysähtyy yhden minuutin ajaksi tämän viikon perjantaina kello 12. Hiljaisella hetkellä kunnioitetaan Asikkalassa 20. elokuuta surmatun naistaksinkuljettajan muistoa.

Taksiliitto kertoo, että Asikkalan epäilty taksimurha oli 53. kerta, kun taksinkuljettaja on joutunut henkirikoksen uhriksi itsenäisyyden aikana. Edellisestä on kulunut lähes 18 vuotta. Taksiliiton toiminnanjohtaja Timo Koskinen pitää yhtenä syynä sitä, että takseissa harvoin on rahaa ryöstettäväksi, koska korttimaksaminen on yleistä.

Vuosituhannen alkuvuodet olivat synkkää aikaa taksialalle. Vuonna 2004 taksinkuljettaja ryöstettiin ja puukotettiin kuoliaaksi Vaasassa. Tammikuussa 2002 kaksi miestä ryösti ja surmasi taksinkuljettajan Savonlinnassa. Vuonna 2001 ammuttiin taksinkuljettaja Hollolassa ja Oulussa.

26-vuotias mies oli ottanut taksikyydin lokakuussa 2001 Helsingistä Lahteen. Hän ampui 20-vuotiaan taksikuljettajan Hollolassa. Uhri ja taksi löytyivät myöhemmin Lahden Sykekadulta, läheltä Päijät-Hämeen keskussairaalaa.

Helsinkiläismies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että rikos kohdistui puolustuskyvyttömään kuljettajaan, jolle ei jäänyt mahdollisuutta paeta.

Syksy alkoi toisena vuonna peräkkäin murhatutkinnalla.

Perjantain keskipäivän hiljaisella hetkellä taksit haluavat myös kiinnittää huomiota molemminpuoliseen kunnioitukseen asiakaspalvelutilanteessa.

Poliisi ei ole vielä kertonut, oliko elokuun epäillyssä taksimurhassa kyse asiakaspalvelutilanteesta. Lahdesta Asikkalaan ajetulla matkalla ei ollut taksamittari päällä. Kyydille oli kuitenkin voitu sopia kiinteä hinta, jolloin taksamittaria ei laiteta päälle.

Kuten Hollolan taksimurhassa myös nyt tutkittavassa Asikkalan henkirikoksessa uhri ja epäilty olivat nuoria aikuisia. 24-vuotias asikkalalainen mies nousi 19-vuotiaan naisen taksin kyytiin Lahden keskustasta.

Lauantaina aamuyöllä alkanut matka päättyi syrjäiseen paikkaan Asikkalan Salonsaaressa. Uhri ja taksi löytyivät pienen hylätyn sorakuopan alueelta ennen aamukuutta. Kuka tai ketkä tekivät ilmoituksen hätäkeskukseen, ei ole kerrottu.

Eikä sitäkään, tunsivatko epäilty ja uhri toisensa. Murhasta epäilty mies on aiemmin ajanut taksia muttei nyt työskennellyt taksinkuljettajana.

Syksy alkoi Hämeen poliisissa toisena vuonna peräkkäin murhatutkinnalla. Viime syksynä tutkittiin äidinmurhaa Orimattilan Tönnössä. Sekin tehtiin elokuussa. 40-vuotias mies tuomittiin elinkautiseen, mutta hän on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Nyt poliisi tutkii myös epäiltyä tappoa Lahdessa Launeen kauppakeskuksen pihalla. Se tehtiin kolme päivää epäillyn taksimurhan jälkeen. Uhri oli vuonna 2000 syntynyt lahtelainen mies, epäilty on 20-vuotias lahtelaismies.

Nuorten ihmisten tekemät henkirikokset ovat harvinaisia. Suomen Akatemian tutkijatohtorin Markus Kaakisen mukaan kosto on motiivina sangen usein. Myös ryöstöt tai huumekauppojen erimielisyydet voivat päättyä kuolemaan.

Nuorilla surmaajilla on harvoin päihdeongelmia tai rikosrekisteriä. Taksimurhasta epäillyllä ei ole rikostaustaa. Launeen tapon epäillyllä on, mutta kyse ei ollut vakavasta väkivallasta.

Suuri osa nuorten henkirikoksista tehdään muualla kuin yksityisasunnossa ja uhriksi voi joutua tuntematonkin.