Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Kuluttajan kannattaa vertailla laboratoriopalveluiden hintoja

Etelä-Suomen Sanomat selvitti laboratoriotutkimusten hintoja Lahden seudulla. Selvitys tuo esiin huomattavan isot hintaerot niin yksityisten palveluntarjoajien välillä kuin yksityisten ja julkisomisten Fimlabin välillä.

Kahdeksan yleisen laboratoriotutkimuksen yhteenlasketut hinnat sekä mahdolliset palvelumaksut vaihtelivat 64 eurosta yli 520 euroon. Edullisimmin kuluttaja voi ostaa tutkimukset Fimlabista. Kalleimmat hinnat ovat Suomen suurimmalla terveysalan yrityksellä Mehiläisellä, tosin toisen suuren yhtiön eli Pihlajalinnan hinnat ovat lähes yhtä korkeat. Kolmannen ison yrityksen, Terveystalon hinnat ovat hieman edullisemmat ja pienten paikallisten lääkärikeskusten hinnat melkein puolta pienemmät kuin kalleimman yrityksen. Yksityinen iso laboratorioyritys Synlab taas tarjoaa tutkimuksia kuluttajille jonkin verran edullisemmin kuin lääkärikeskukset.

Selvitys osoittaa, että kuluttajan kannattaa olla valppaana ja vertailla hintoja. Kun käy lääkäriasemalla vastaanotolla, ei ole pakko ryhtyä saman lääkäriaseman laboratorioasiakkaaksi. Hyvin usein tilanne ainakin sairaustapauksissa on kuitenkin sellainen, että potilaan on helpointa kävellä suoraan vastaanotolta laboratorioon, eikä edullisimpien hintojen etsiskelyyn ole aikaa tai voimia. Tämä tiedetään myös lääkärikeskuksissa ja hinnoittelu näyttää olevan sen mukaista.

Julkisomisteisen Fimlabin toimitusjohtaja sanoo ESS:n haastattelussa, että yksityiset lääkäriasemat ylihinnoittelevat laboratoriopalvelunsa, eikä kuluttajilla ole mahdollisuutta arvioida niiden todellista kustannustasoa ja kyseenalaistaa hintoja.

Laboratoriotutkimukset ovat monille alan toimijoille erittäin hyvää bisnestä.

Kustannustason arviointi onkin hankalaa. Kuluttajan on mahdotonta tietää, millaisia kuluja palvelujen tuottamiseen kohdistuu, eivätkä yksityiset yritykset avaa eri liiketoimintojensa kannattavuuslukuja. Selvityksen esiin tuomat isot hintaerot kertovat kuitenkin siitä, että laboratoriotutkimukset ovat monille alan toimijoille erittäin hyvää bisnestä. Vertailun edullisimmat hinnatkaan tuskin ovat tappiollista toimintaa. Mielenkiintoista on nähdä, mitä hinnoille tapahtuu, jos julkisomisteinen Fimlab hankintalain uudistuksen myötä vetäytyy kilpailluilta markkinoilta kokonaan. Ikävää on, jos mahdollinen vetäytyminen tarkoittaa myös sitä, että laboratoriopalveluiden tarjonta joillakin pienillä paikkakunnilla romahtaa.

ESS-selvitys toi esiin myös nykyajan ilmiön laboratoriopaketeista, joiden myynti kasvaa kovaa vauhtia. Terveyden vaaliminen on myönteistä, mutta on hyvä muistaa, että tulosten tulkintaan kannattaa yleensä käyttää terveysalan ammattihenkilöä.