Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Eläkeläiset pitävät osaltaan yhteiskunnan pyörät pyörimässä

Syksyn on otollinen aika lähteä mukaan uuteen harrastukseen. Tarjonta on runsasta; on liikuntaa, erilaisia kursseja käsillä tekemisen ja kulttuuriharrastusten muodossa ja uuden oppimista.

Tähän voi hyvin lisätä kaikilta paikkakunnilta löytyvien eläkeläisyhdistysten tarjoaman toiminnan, joka kaikki tähtää ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Yhteiset tilaisuudet tarjoavat jäsenille mahdollisuuden kohdata toisia samaan ikäluokkaan kuuluvia ihmisiä, saada juttuseuraa ja löytää uusia ystäviä.

Eläkeläisyhdistykset ovat monipuolisia ja ketteriä toimijoita. Yhdistykset pitävät jäsentapaamisia, ylläpitävät erilaisia harrastuskerhoja ja tekevät kulttuuriretkiä. Yhdessä tutustutaan myös yrityksiin tai paikkakuntiin ja niiden nähtävyyksiin. Tarjolla monipuolisesti erilaista kuntoa ylläpitävää ja ikäryhmälle sopivaa liikuntaa kävelytuokioista jumppaan, keilailuun, golfiin, mölkkyyn, bocciaan ja senioritanssiin.

Ikäihmiset ovat yhteiskunnassa merkittävä voimavara.

Kulttuuriretkiä tehdään teattereihin, konsertteihin, museoihin, erilaisiin kulttuuritapahtumiin omalla paikkakunnalla ja muualla Suomessa ja myös lähimaiden kulttuurikohteisiin. Yhdessä opitaan uusia asioita muun muassa digikerhoissa ja virkistetään muistia muistikerhoissa. Yhteisiin kokoontumisiin kuuluvat usein asiantuntijaluennot.

Yhdistykset tukevat ja auttavat jäseniään monin tavoin. Samalla paikkakunnalla asuvien eläkeläisyhdistysten jäsenten vertaistuki on tuonut monen eläkkeellä olevan elämään apua ja helpotusta; kuljetusapua yhteisiin tapahtumiin ja apua tietotekniikan hallintaan. Koronarajoitusten aikana auttamistoiminta korostui. Jäseniä organisoitiin ja opastettiin soittamaan erityisesti yksin asuville muille jäsenille ja antamaan puhelinkeskustelujen lisäksi käytännön apua kaupassa käyntiin ja tietotekniikan hallintaan. Yhteistä ulkoilua järjestettiin mahdollisuuksien mukaan.

Osallisuuden kokemuksia tarjotaan myös etäyhteyksin ja laittamalla nettisivuille tietoja virtuaalisesti tarjolla olevista liikuntamahdollisuuksista ja kulttuuritilaisuuksista.

Paikallisia eläkeläisyhdistyksiä pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Hallituksen jäsenet, harrastuskerhojen vetäjät, tiedottajat ja tapahtumavastaavat ovat kaikki vapaaehtoisia. Yhdistysten vastuuhenkilöt antavat osaamistaan ja aikaansa jäsenten hyväksi ja pitävät samalla yllä omaa vireyttään. Ikäihmisten kiinnostus ja mukaan tulevat uudet jäsenet ylläpitävät toimijoiden motivaatiota ja varmistavat jatkuvuutta.

Ikäihmiset ovat yhteiskunnassa merkittävä voimavara, eivät taakka tai rasite. Eläkkeellä olevat suomalaiset ansaitsevat nykyistä enemmän arvostusta. Ikäsyrjinnästä on päästävä eroon. Ikäihmisten tekemän vapaaehtoistyön merkitys ja sen taloudellinen arvo on merkittävä. Eläkeläiset pitävät osaltaan yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

Enenevässä määrin eläkeläiset osallistuvat myös ansiotöihin. Monella alalla jo eläkkeelle jääneet ovat palanneet keikkatöihin tai muuten osa-aikaisiin töihin ihan oman kiinnostuksen, mutta myös alhaisen eläkkeen vuoksi.

Kirjoittajista Haapakangas on Hämeen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunnan hollolalainen puheenjohtaja, Ketomäki sen heinolalainen jäsen.