Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Päijät-Häme erottuu tuoreessa yritysbarometrissa valopilkkuna

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja siihen kytkeytyvä energiakriisi ajavat Euroopan asukkaita ja yrityksiä ahdinkoon. Suomessakin sota synkistää koronapandemiasta lupaavasti toipuneen talouden näkymiä.

Maamme pienissä ja keskisuurissa yrityksissä suhdanneodotukset ovat laskeneet voimakkaasti, kertoo Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön teettämä yritysbarometri. Alkuvuoden voimakas elpyminen on vaihtunut sodan aiheuttamaan epävarmuuteen.

Valopilkkuna yritysbarometrissa erottuu Päijät-Häme, jossa pk-yritysten suhdanneodotukset heikkenivät selvästi vähemmän kuin maassa keskimäärin. Päijät-Hämeen ohella vain pääkaupunkiseudulla saldoluvut olivat syksyn barometrissa positiiviset.

Päijät-Hämeessä pk-yritysten investointiodotukset muusta maasta poiketen jopa kohenivat keväästä. Myös arviot liikevaihdon ja innovaatioiden kehityksestä olivat Päijät-Hämeessä keskimääräistä positiivisemmat.

Elpyminen on vaihtunut epävarmuuteen.

Barometriin vastasi Päijät-Hämeestä 170 yritystä. Näistä lähes kolme neljäsosaa aikoo säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä.

Lahden seudulla on meneillään lupaavia kehityskulkuja, jotka pehmentävät ennustetun talouden taantuman vaikutuksia.

Alueella on Lahti Energian johdolla siirrytty lähes päästöttömään energiantuotantoon, mikä on kilpailuvaltti, kun riippuvuutta tuontienergiasta on vähennettävä ja hiilidioksidipäästöjä leikattava. Lahden profiloituminen johtavaksi ympäristökaupungiksi näkyy liiketoiminnan ja tutkimuksen kasvuna sekä uusina investointeina.

Lahden asema yliopistokaupunkina vahvistuu merkittävästi tulevina vuosina, kun LUT-yliopisto kasvattaa toimintaansa. Vuonna 2030 Lahdessa voi olla jo 10 000 LABin ja LUTin opiskelijaa.

Päijät-Hämeen pk-yritysten barometrivastauksissa voivat näkyä myös alueen suurten yritysten investointiaikeet ja kasvunäkymät. Fazer kertoi toukokuussa rakentavansa uuden makeistehtaan Lahden Pippo-Kujalaan. Suurinvestoinnin odotetaan tuovan Lahden seudulle suoraan tai välillisesti tuhansia työpaikkoja.

Pikalatausjärjestelmiä valmistava Kempower on puolestaan vahvasti mukana tieliikenteen sähköistymisessä. Yhtiöllä oli viime vuoden lopussa 136 työntekijää, mutta kesäkuun lopussa henkilöstömäärä oli kasvanut 260:een.

Veturiyritysten menestys ja LUT-yliopiston vaikutus voivat kääntää Lahden seudun paikoillaan junnaavan väestökehityksen nousuun. Korkea työttömyys toivottavasti alenee samalla.