Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Yksin asumisen ihanuus ja kurjuus

Suomessa oli yksin asuvia (Tilastokeskus 2019) yli 1,2 miljoonaa. Erityisesti yli 65-vuotiaiden ja alle 30-vuotiaiden yksin asuvien määrä oli kasvanut. Päijät-Hämeessä noin 48 prosenttia talouksista oli yksinasuvien, Keski-Lahdessa eniten noin 68 prosenttia.

Yksin asuva ei tarkoita, että ihminen olisi yksinäinen. Joillakuilla voi olla hyvinkin rikas sosiaalinen elämä, kun joku voi olla perheensä keskuudessa yksinäinen.

Yksin asumisesta voi tulla ongelma ihmisen ikääntyessä, voimien vähentyessä ja avuntarpeen lisääntyessä, kun ei enää jaksa huolehtia päivittäisistä rutiineistaan eikä läheisiä ole auttamassa. Oliko vanhainkotien hävittäminen viisas teko ja loppuun asti harkittu?

Kriisipuhelimiin on tullut kuluvan kesän aikana ennätysmäärä soittoja. Soittajista kolmasosa oli ollut miehiä. Ihmisillä on suuri hätä elämässään selviämisessä. Pelkoa lietsovat päivittäiset uutisetkin.

Jokaiselle on tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi. Terveinä pysyäksemme meidän on saatava olla henkisessä ja fyysisessä yhteydessä lajitovereihimme. Pieni lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen hoitajansa hellää kosketusta ja hoitajansa äänen kuulemista.

Iho on ihmisen tärkein ja suurin aisti- ja tuntoelin. Se on sekä varhaisin että ihmisen viimeisin elin, joka tallentaa kosketusmuistomme koko elämämme ajalta. "Ihmisen ikävä toisen luo" -laulu kertoo kosketuksen kaipauksesta.

Jos ihminen jää pitkäksi aikaa yksin hän voi sairastua henkisesti tai fyysisesti ja voi jopa kuolla. Korona eristi meidät koteihimme, jolloin puhelin oli korvaamaton yhteydenpitoväline. Soitan edelleen ihmisille, joilla voimat ovat vähentyneet ja jotka eivätkä jaksa lähteä yhteisiin rientoihimme.

Olen kuullut olleeni ainoa ihminen koko päivän aikana, jonka kanssa kyseinen henkilö on päässyt puhumaan ja kertomaan mieltään askarruttaneista asioistaan.

Yksinäisyyden torjumiseksi on tarjolla erilaista harrastustoimintaa, kerhoja, yhdistyksiä, tilaisuuksia sekä netti, joista voi löytyä ystäviä, kavereita, kumppaneita. Hyvä ystävä tai kumppani tuo elämään tarkoitusta, iloa ja energiaa. Rakkaus kuuluu kaikenikäisille.

Rakastuminen on aivokemiaa. Se vaikuttaa niin että ihminen ei ole köyhä, kipeä eikä nälkäinen. Rakkaus lisää empatiaa.

Aurinkoisena toukokuun päivänä tapasin Jennin (9 v.), joka kertoi silmät loistaen rakastuneensa poikaan, jonka oli tavannut Talentissa. Kysyin, minkälaista se rakkaus on. ”Istutaan vierekkäin ja pidetään kädestä kiinni”, vastasi Jenni. Ajattelin: Sellaistahan se on lapsilla ja vanhuksilla.