Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Suomessa ei kannata toistaa Ruotsin virheitä

Ruotsin valtiopäivävaalit lähestyvät ja ruotsidemokraatit haastavat Ruotsin sosiaalidemokraattien pitkään jatkuneen poliittisen hegemonian. Syynä ovat pitkään jatkuneet täysin järjettömät ulkomaalaistaustaisten jengien väliset ampumistapaukset, joihin on myös Ruotsin ulkomaalaistaustainen kantaväestö väsynyt.

Syitä on haettu sysistä ja sepistä. Ruotsin ulkomaalaispolitiikka on kokenut kolauksen. Ruotsi ei ole onnistunut integroimaan maahanmuuttajiaan niin, että he omaksuisivat kielen. Ruotsalaiset koulut ovat vahvasti eriytyneitä ja niiden taso vaihtelee, samoin asuinalueet.

Hyvin pitkään ruotsalaiset ovat olleet tyytyväisiä omaan maahanmuuttopolitiikkaansa, mutta nyt ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen tyytymättömyys on ollut vahvaa. Rikollisjengit ovat vahvasti pyrkineet ottamaan haltuun asuinalueita, ja se tietää myös reviiritaisteluita, joissa kuolee ihmisiä.

Ruotsin esimerkki kertoo, kuinka vahva on varjoyhteiskuntien voima. Jos maahanmuuttajien yhteisössä ei omaksuta ruotsin kieltä, uhkaa nuorta ihmistä syrjäytymisen kierre. Se taas luo kuluja yhteiskunnalle erilaisten rikosten muodossa.

Ruotsin poliisi on pyrkinyt toimimaan matalalla tasolla yhteiskunnassa ja myös näkymään siellä. He käyttävät myös uudenlaista tekniikkaa valvoessaan asuinalueiden rauhaa. Droneilla valvotaan ilmasta käsin ja poliisit näkyvät lähiöissä.

Suomessa ei kannata toistaa Ruotsin virheitä, vaan tehdä tehokasta ja tarkoituksenmukaista kotoutus- sekä koulutuspolitiikkaa. Koulutuksen nivelvaiheessa, kun siirrytään jatko-opiskeluun, nuori on otettava vastaan ja hänelle luodaan mahdollisuuksia, jossa rikollinen elämä näyttää hänestä epätodennäköiseltä valinnalta. Etsivästä nuorisotyöstäkään ei kannata säästää, vaan se pitää nähdä panostuksena tulevaisuuteen ja nuorten kasvuun.

Kirjoittaja on lahtelainen.