Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahdessa ei voi olla oikeasti työvoimapula

Eduskuntavaaleihin on aikaa seitsemän kuukautta ja se näkyy jo sanomalehtien yleisönosastokirjoituksissa. Kaupunginhallituksen jäsenen Milla Bruneaun (kok.) kirjoitus maanantain (29.8.) Etelä-Suomen Sanomissa oli sellaista ylätason leijailua, josta kukaan ei ottanut mitään selvää. Eduskuntavaaliehdokkaan pitää olla ilmaisussaan selkeä.

Ympäristöpääkaupunkihankkeesta hehkuttaminen olisi jo syytä lopettaa Lahdessa. Siihen tuhlattiin miljoonia euroa rahaa ja sen vaikutukset ovat olleet vähäiset. On hölmöä puhua huimasta kansainvälisestä näkyvyydestä, kun helsinkiläisetkään eivät tiedä siitä mitään, jos heiltä asiaa kysyy. Se oli tämän nurkkakunnan oman projekti, josta ei jäänyt konkreettisesti mitään käteen.

Lahden työttömyysprosentti on edelleen korkeimpia Suomessa. Uusimpien tilastojen mukaan lahtelaisista on työttömänä yli 14 prosenttia. Jos näihin työttömyyslukuihin lisätään eri perustein tukityöllistetyt ihmiset, todellinen luku olisi noin 25 prosenttia.

Tulisi huolehtia, että jo Lahdessa asuva koulutettu ja työhaluinen väestö saisi työtä maakunnan keskuskaupungista.

Kaupungissa ei voi olla työvoimapula, jos joka neljäs asukas on työtön. Varsinkin kokoomuslaiset ovat aina äänekkäästi sanoneet, että hankehumpan avulla luodut työpaikat eivät kuvaa todellisuutta.

Mielipidekirjoituksessaan Bruneau visioi Kumppani-hankkeesta, jonka avulla varaudutaan Lahteen muuttavien työntekijöiden ja työttömien ongelmien ratkaisemiseen. Samalla heille yritetään löytää asuntoja Lahdesta. En ymmärtänyt tästä asiakokonaisuudesta yhtään mitään.

Bruneaun mukaan jo tehtyjen investointipäätösten seurauksena Lahteen tulee satoja tai jopa tuhansia työpaikkoja. Ehkä saamme Fazerin myötä vain muutama sata työpaikkaa kaupunkiin, koska kaikki ihmiset eivät halua muuttaa Vantaalta Lahteen. Tämä investointikaan ei aiheuta työvoimapulaa Lahteen, koska meillä työvoimareserviä riittää. Ei täällä tarvitse sen erityisempiä ohjelmia sen vuoksi käynnistää.

Realismia on se, että Lahdessa on useita satoja asuntoja tyhjillään ja Fazerin myötä Lahteen muuttaville ihmisille löytyy varmasti asunto. Yliopisto on poikkeuksetta lisännyt kaupungin asukasmäärää eri puolilla Suomea, mutta Lahdessa se ei ole onnistunut kaupungin muuttovoittoa kasvattamaan.

Lahdessa tulisi huolehtia, että jo kaupungissa asuva koulutettu ja työhaluinen väestö saisi työtä maakunnan keskuskaupungista. Meillä kuitenkin rekrytoinnit epäonnistuvat ja ontuvat pahoin, koska näitä asioita ei hoideta avoimesti. Työllisyysjohtajaa rekrytoitiin Lahteen kaksi kertaa vuoden sisällä, eikä tavallinen lahtelainen vieläkään tiedä, miten tämä prosessi etenee.