Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Oikea tapa tukea sähköyhtiöiden vakavaraisuutta on ostaa niiden osakkeita

Suostuuko hallitus uuteen 1980-luvun tapaiseen pankkikriisiin lainoittamalla nyt sähköyhtiöitä? Pitäisi ottaa 80-luvun pankkikriisistä oppia: Mitä sillä saatiin, kun valtio alkoi tukea verovaroin pankkien vakavaraisuutta ilman minkäänlaisia vakuuksia. Rahat menivät, pankit selvisivät, valtio ei saanut takaisin latin kopeekkaakaan.

Nyt ollaan tekemässä samaa virhettä. Sähköyhtiöt on monissa kunnissa myyty kokonaan pääomasijoittajille, kuten esimerkiksi Espoossa, ja monissa ainakin osittain. Esimerkiksi Fortumista 49 prosenttia kuuluu pääomasijoittajille. Nyt on hallitus ilmoittanut näille yhtiöille takaavansa niiden lainoja kymmenellä miljardilla ilman selkeää vakuutta.

Oikea ja oikeudenmukainen tapa tukea näitä yhtiöitä ja niiden vakavaraisuutta on ostaa yhtiöiden osakkeita tuolla kymmenellä miljardilla. Näin voitaisiin taata, että valtio saa sijoituksensa takaisin sitten, kun nämä yhtiöt pääsevät jaloilleen ja alkavat tuottaa voittoa. Silloin valtiokin saa osuuttaan vastaavasta sijoituksesta osinkoa.

Kirjoittaja on lahtelainen.