Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Fortumin kriisi panee puhumaan rumia

Kyllä minä niin rumia puhuin, kun Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi Ylen ykkösaamussa Fortumin tulosta veronmaksajien kukkarolle. Kansanviisaus kertoo, että millainen kansa, sellaiset johtajat. Koskeeko tämä myös yritysjohtajia? Kyllä koskee.

Fortumin voimakas pyrky fossiilisten polttoaineiden bisnekseen ei kerro lainkaan innovatiivisuudesta, voittojen maksimoinnin halusta kylläkin. Ahneudella oli klassinen loppu. Jos edes vähän olisi kuunneltu pitkäaikaisen kokemuksen ääntä Venäjän toimintakulttuurista ja -moraalista, ei olisi turpiin tullut.

Nyt tämä Uniper-perhana on yksi Nord Stream 2 -hankkeen eurooppalaisista rahoittajista. Kesäkuun puolivälin jälkeen se on saanut Gazpromilta vain murto-osan sopimuksen mukaisista kaasumääristä. Eikö ole aiemmin ollut mielen päällä seikka sellainen, että kenellä on valta käännellä niitä kaasuhanoja kiinni (ja auki)?

Eivätkö uusiutuvat energian tuotantotavat ole kiinnostaneet tarpeeksi? Mitenkäs se kuuluisa vety, josta monet asiantuntijat povaavat merkittävää osaa energian käytössä. Tiedetään toki, että vedyn tuottaminen vaatii paljon energiaa. Siksi pitääkin käyttää aurinkoa ja tuulta silloin, kun niitä saa. Ja vetyä jemmaan. Voiko olla vihreämpää energiaa?

Fortum on kyllä satsannut uusiin energian tuottamismenetelmiin kuten tuulipuistoihin ja pienydinvoiman tuloon. Hyvä. Mitä olisikaan saatu aikaan, jos Venäjän sijoituksista vaikkapa kymmenen prosenttia olisi lohkaistu näihin tulevaisuuden projekteihin.

Ja kuka ryökäle keksi, että suomalaisen yhtiön pitäisi hoitaa saksalaisten energiahuoltoa? Suomen valtio (siis me veronmaksajat) olemme Fortumin suurin omistaja. Vaara on enemmän kuin suuri, että Saksa kuppaa meiltä rahaa enemmän kuin on sijoitettu. Olisikohan aika ottaa Lapin sodan tuhojen korvaukset vaatimuslistalle.

Niin, se johtaja-asia vielä. Millainen kansalainen minä olen, että tällaiset johtajat olen ansainnut? Taloni lämpiää suurimmalta osin öljyllä, vaikka puillakin lämmitän. Typerä olen. Olisi pitänyt silloin vuosia sitten maalämpöön siirtyä, vaikka muija vastustikin.

Kirjoittaja on heinolalainen idän vientimies evp.